Відбулась церемонія нагородження лауреатів Літературної премії імені Дмитра Загула

Засновану на честь Дмитра Загула в рік його столітнього ювілею від народження, 1990-й, літературну премію вручали спочатку в Чернівцях, де він навчався в Другій німецько-українській гімназії, де написав та обнародував у буковинській пресі найперші вірші та видав першу поетичну збірку «Мережка», на жаль, нині втрачену. І лиш утретє, з 1993 року, цю нагороду стали вручати на Вижниччині, в селі Мілієве, там, де мученик більшовицьких колимських таборів побачив уперше білий світ, здобув початкову освіту, куди звертав сповнені великим болем від розлуки з ріднизною натхненні поетичні рядки.

Незмінний голова конкурсної комісії з присудження Літературної премії імені Дмитра Загула від часу її заснування чернівецький професор, член Національної спілки письменників України Богдан Мельничук оголосив ухвалу Комісії про присудження Загулівської нагороди 2021 року. Володарями її стали троє буковинців – чернівчанин Віктор Косяченко, мешканець вижницького Банилова Дмитро Никифоряк і колишня жителька Мілієвого Орися Юрійчук (посмертно).

Віктор Трохимович Косяченко, який перебуває на порозі свого 90-ліття, — відомий український літературознавець і критик, член НСПУ з 1969 року – відзначений за обнародування багатьох книг (їх дванадцять), за науково-критичне осмислення літературного процесу, багаторічну плідну громадсько-культурну діяльність на теренах Буковини (очолював Чернівецьку письменницьку організацію, обласне об`єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка, редагував журнал «Українська ластівка» (нині «Буковинська ластівка»). Як педагог вищої школи удостоєний почесного звання Заслуженого працівника освіти України.

Дмитро Михайлович Никифоряк, просвітянин і літератор, нагороджений за велику громадсько-культурну діяльність на постах голови Вижницького осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» і заступника головного редактора журналу «Німчич», зокрема за популяризацію життя і творчості Дмитра Загула.

Орися Тарасівна Юрійчук, колишня вчителька української мови та літератури Міліївської ЗОШ І-ІІІ ступенів, також пошанована за популяризацію життєтворчості Д. Загула серед учнівської молоді та старших мешканців поетового села й округи.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Голова Буковинської організації НСПУ, співзасновниці Премії, поет  і журналіст Василь Джуран, відзначивши, що Загулова душа витає над Мілієвим, нагадав, що свого часу місця, де сина Буковини катували сталінські сатрапи, відвідав невтомний мандрівник, член організації, поет Віталій Демченко.

Професор кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, член НСПУ, заступник голови Чернівецького об`єднання Всеукраїнського Товариства «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка Володимир Антофійчук не тільки ознайомив присутніх із вкладом учених Університету у дослідження життя і творчості Д. Загула, а й подарував Міліївській школі набір цінних книжкових видань. Серед них – збірник його праць «Буковинські образки», текст відкритої лекції, прочитаної в Чернівецькому університеті на тему: «Біблійний інтертекст у поезії Дмитра Загула» і виданої під назвою «На арфі Господній…» з додатком маловідомих творів Д. Загула, в т. ч. збірки «Мара» (1919), де безпощадно засуджувався напад скерованих Леніним червоних військ під орудою Муравйова на Україну, руйнацію ними Києва:

Ти кажеш: брат

З-за дужих грат?..

Я скажу: кат

І хам!

Подарував В. Антофійчук і щойно видану свою книгу «Біблійні контексти української прози», де зроблено огляд відповідних творів, починаючи від «Поученія» Володимира Мономаха і завершуючи «Бляшаним Христосом» Михайла Трайсти, українського письменника з Румунії, котрому кілька років тому було присуджено Загулівську нагороду. Передав чернівецький професор і книги двох інших українських авторів із сусідньої країни – «Молитви і псалми Тараса Шевченка» Івана Кідещука та «Просвітлене Шевченкове слово» Євсебія Фрасинюка, який перед цим переклав румунською мовою і видав у Бухаресті поетичну збірку Григорія Сковороди «Сад божественних пісень».

Автор цих рядків подарував школі також щойно видану книгу «Я – українець. Я – українка. Ми – українці», підготовлену ним разом із Ольгою Меленчук.

Онлайн привітала учасників Міліївського дійства буковинська письменниця, голова Чернівецького об`єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка Віра Китайгородська, а також працівники районної публічної книгозбірні у Вижниці, очолюваної Валентиною Білак.

                                                            Богдан Мельничук,

                                                  професор, член Ради Чернівецького

                                                  Обласного об`єднання Всеукраїнського

                                                 Товариства «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.