Від Узина до Ржищева: благодійна акція “Книжкова естафета” побувала на Батьківщині Ліни Костенко

Спорт буває різним. Одним із його видів є спортивна естафета, коли ти намагаєшся швидко бігти, щоб першим дійти до фінішу. Існує інший вид спорту, в якому не потрібно бути спортсменом – це «Книжкова естафета» (англійською мовою #book_relay). Це спільний проєкт Узинської територіальної громади, Білоцерківського району, що на Київщині, Узинської Молодіжної ради та проєкту «Книжкові Сили України». Метою акції було об’єднання зусиль активних громадян Київської області щодо збору книг українською мовою для комплектування малих сільських бібліотек та тих, які постраждали внаслідок російської агресії.

Ініціатором проєкту став Володимир Дудар, голова Молодіжної ради Узинської територіальної громади, який виступив з ідеєю та пропозицією запровадити акцію «Книжкова естафета». Керівник проєкту «Книжкові Сили України», український письменник, журналіст та волонтер Ярослав Карпець підтримав пропозицію.

До акції долучилися два відомих видавництва: «Видавництво Ліра – К» та «Видавництво Відкриття», а також такі українські письменники: Олександр Ігнатенко, Андрій Плесконос, Марина Маркс, Степан Процюк, Іван Андрусяк, Андрій Кокотюха, Павло Дима, Людмила Охріменко та інші. Деякі автори погодились надати примірники своїх книг для акції, тому що розуміють важливість підтримки української культури та українських читачів.

Першими учасниками акції стали учні ОЗЗСО «Узинський ліцей № 1».Учні перших класів власним прикладом показали свою готовність дарувати улюблені книги іншими читачам. Діти з однокласниками та батьками приносили різні видання і з радісними очима маленьких чарівників віддавали їх на потреби бібліотек. Загалом в місті Узин вдалося зібрати близько 300 книг, саме ці книги помандрували до книгозбірень України:  Бібліотека – філія 9 с. УРІЖ ЗК “Бориславська публічна бібліотека”, що на Львівщині, Публічна бібліотека села Білогородка в Бучанському районі, що на Київщині. Книги також отримають  “Публічна бібліотека Солоницівської селищної ради” на Харківщині, яка знаходиться в зоні бойових дій, книгозбірня на Сумщині, котра постійно піддається обстрілам з боку агресора РФ та інші.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

До акції також долучилися учні ОЗО «Ржищівський ліцей Лідер». Ржищів – невелике місто в Київській області, яке розташоване на правому березі Дніпра. В цьому місті народилася відома українська поетеса Ліна Костенко. ЇЇ книгу “Записки українського самашедшого” волонтери подарували для акції «Книжкова естафета». На жаль, в бібліотеках Ржищівської територіальної громади бракує книг українською мовою, але волонтери та небайдужі люди змогли допомогти наповнити бібліотечні фонди новою українською літературою.

Громадські активісти та волонтери Ржищівської територіальної громади коментують своє рішення взяти участь в акції «Книжкова естафета»:

«Це дуже добра ініціатива, тому що не можна продовжувати читати літературу того народу, який знищує наш. В першу чергу краще вилучати книги з імперськими наративами, пропагандою насильства, проросійською та шовіністичною політикою».

Також до книжкової ініціативи доєднався й місцевий Будинок культури.

«Книгами виданими за часів Радянського Союзу укомплектована більшість місцевих бібліотек, прибрати їх означає фактично позбавити книжковий фонд значної кількості екземплярів, тому питання заміни книг російською мовою на ті, які написані нашою рідною українською мовою зараз, як ніколи наразі. Сподіваюсь благодійна акція “Книжкова естафета” буде підтримана всіма небайдужими», – розповів мені директор установи Андрій Дзюба.

«Книжкова валізка доїхала до Ржищева. Її радо прийняла громада, в якій проживає 7 тисяч + населення. Судячи зі світлин, і малята, і дорослі підтримали  акцію, подарувавши свої прочитані книги. Дякуємо вам, дорогі мешкаці Ржищева. Знання – це сила, яка може перевернути гори знищити окупантів», – говорить співорганізатор акції, керівник проєкту «Книжкові Сили України» Ярослав Карпець.

«Книжкова естафета» – це акція, яка змогла об’єднати українців у відновленні та збереженні культури України. Кожен учасник акції зміг познайомитися з книгами сучасних українських письменників, взяти участь в розіграшах від видавництв.  Організатори проєкту дякують кожному, хто долучився до акції.

У Ржищеві зібрано 125 книг українською мовою.

Роксолана Солонар,

модераторка проєкту «Книжкові Сили України»