Ветеран АТО створив неймовірну серію шаржових малюнків видатних українців

Український художник та ветеран АТО Дмитро Гапчинський створив серію малюнків видатних українців у стилі шарж — Скарби нації.

Гапчинський, який останнім часом відомий своїми політичними карикатурами, розповів НВ, чому виникла ідея такої серії, як обирає героїв та скільки ще малюнків планує створити. Про це повідомляє bukinfo.com.ua.

«Я взагалі не карикатурист, почнемо з цього. Почав малювати карикатури з 2019 року, — розповідає художник. — Це була реакція на сумнівні дії чи бездіяльність новообраного президента України та його оточення.

Праця карикатуриста передбачає постійну реакцію на події, а подій було так багато що я „перепрацювався“ в цьому жанрі. Тобто було дуже важко постійно реагувати на все це, морально в першу чергу: я малював на одну подію, а влада вже згенерувала нову. Тож я фізично не встигав за діями президента та його оточення. Тому я для себе вирішив переключитись на інших персонажів, і мені стало цікаво, як виглядали б відомі постаті у такому форматі, але вже без критичного погляду».

Гапчинський підкреслив, що роботи з його нової серії «вже не карикатурне зображення, а шаржове». Першою роботою стало зображення Тараса Шевченка, а далі з’явилася ідея зробити серію, яка наразі налічує близько 20 робіт. Скоро їх можна буде придбати у вигляді листівок.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На питання про те, як він обирає персонажів для своїх малюнків, Гапчинський відповідає: «Перші були по „знаку“. От думаю кого б намалювать? І тут в маркеті серед бульварної преси помічаю маленьку книжечку. Дивлюсь — це Остап Вишня. Тож одразу вибір був зроблений. Потім пішов відбір вже по зацікавленості долею, потім — по колоритності. Тобто різний підхід до вибору».

Пояснюючи, чому обрав саме шаржовий стиль зображення художник каже: «Самі постаті диктують стилістику. Вони зробили для нашої нації те, чим ми зараз пишаємось. Тому глузувати нема підстав. Я їх малюю як сучасників, які мають почуття гумору і можуть самі з себе поглузувати».

Наразі художник працює над новою серією шаржів, якій дав назву “Сучасники”. “Це люди якими я пишаюсь і які є гордістю країни. Першим вирішив намалювати Івана Малковича, якого з гордістю можу назвати своїм другом. Всі знають його чудове видавництво і казкової краси книжки”, – написав Дмитро Гапчинський на своїй сторінці у Фейсбук.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.