Верховна Рада ухвалила закон про підтримку креативних індустрій

За законопроєкт №3377 проголосувало 343 депутати.

Повідомляє  detector.media.

16 червня Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». За це рішення проголосувало 343 депутатів. Жоден із законотворців, присутніх у залі, не голосував проти. 17 депутатів утримались.

Закон вносить зміни до 11 законів: «Про телебачення і радіомовлення», «Про рекламу», «Про культуру», «Про інформацію», «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», «Про Український культурний фонд», «Про державну підтримку кінематографії в Україні», «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», «Про оренду державного та комунального майна», «Про видавничу справу», «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні».

Новий закон надає можливість мовникам не виконувати програмну концепцію на час карантину, скасовує вимоги про номери ліцензій і дозволів у радіорекламі, встановлює процедуру державної допомоги для підтримки культури, креативних індустрій і туризму, передбачає підтримку Українського культурного фонду для туризму та креативних індустрій, інституційні гранти УКФ для сфери культури, туризму та креативних індустрій, додає форму державної підтримки девелопменту фільмів і серіалів, передбачає гранти Українського інституту книги (у тому числі інституційні) замість державного замовлення, скасовує тимчасові тарифи роялті організацій колективного управління авторськими та суміжними правами, тощо. Детальніше про  внесені зміни читайте у матеріалі «Детектор медіа».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Під час розгляду законопроєкту в сесійній залі депутати окремо голосували за три поправки, які були не враховані профільним комітетом і на яких наполягали автори.

Зокрема, депутати не підтримали поправку №70 Володимира В’ятровича щодо угод та платежів організаціям колективного управління (ОКУ). За словами автора, вона мала завадити тіньовому збору авторської винагороди організаціями колективного управління. За словами юристів НСТУ, ця поправка встановлювала чітке врегулювання сфери збору роялті через ОКУ, цивілізовані правила відносин між ОКУ та правовласниками, мала унеможливити нелегітимний збір роялті. Однак за неї проголосувало лише 90 депутатів.

 

Також депутати не підтримали поправку №23 Ярослава Железняка, на розгляді якої наполіг голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він нагадав, що законопроєкт, ухвалений у першому читанні, передбачав можливість зменшення орендної плати на час карантину для будь-яких орендарів. Комітет під час розгляду до другого читання відмовився від цієї норми, врахувавши поправку пана Железняка. Пан Гетьманцев вважає, що має бути надана зазначена пільга, і попросив поставити поправку на підтвердження та не підтримувати її. Заступник голови Комітету з питань гуманітарної політики та інформації Микита Потураєв назвав рішення комітету про врахування цієї поправки компромісом: «З одного боку, це дозволить креативним індустріям пережити заходи, зумовлені захистом від пандемії. Але ми не можемо розоряти орендодавців. Тому ми пішли на компроміс. Хоча ми в комітеті проти цієї поправки». Під час голосування поправка була відхилена – таким чином, до закону увійшла норма про зменшення орендної плати на час карантину.

Також депутати врахували окремим голосуванням поправку №110 авторства Миколи Княжицького з редакційним уточненням. Ця поправка дає право ліцензіатам на час карантину не виконувати умови програмної концепції та інші вимоги закону, повідомивши Нацраду. Нацрада протягом п’яти робочих днів має опрацювати це повідомлення та прийняти рішення про допустимість або недопустимість таких змін. Якщо Нацрада не прийняла рішення у встановлений строк – ліцензіат має право самостійно змінити програмну концепцію, і це не вважатиметься порушенням умов ліцензії. По завершенні карантину ліцензіати мають дотримуватися всіх вимог закону і програмної концепції. Комітет цю поправку врахував редакційно: передбачив у законопроєкті десятиденний строк на розгляд Нацрадою такого повідомлення. Микола Княжицький наполіг на розгляді поправки з редакційним уточненням, а саме: прибрати згадку про можливість ліцензіатам не виконувати вимоги закону. Пан Потураєв закликав депутатів її підтримати. І за правку проголосували 305 народних депутатів.

Нагадаємо, що заснований Миколою Княжицьким телеканал «Еспресо» хотів під час карантину змінити в Нацраді програмну концепцію, але Нацрада відклала розгляд його заяви, а натомість призначила каналу позапланову перевірку через відхилення від програмної концепції.

Нагадаємо, 13 травня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №3377. Раніше, 24 квітня, цей законопроєкт підтримав Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.