«Вересневі самоцвіти» – 2023: як письменники відвідали заповідник «Тобілевичі»

23 вересня 2023 року з нагоди відзначення Всеукраїнського свята театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти», що цьогоріч відбувалося 53-й рік поспіль, письменники Кропивниччини завітали на батьківщину Івана Карпенка-Карого – до с.Арсенівка, де розташовано заповідник «Тобілевичі».

Участь в урочистостях взяло чимало представників влади, культурної інітелігенції, молоді. Від письменницької спільноти до заходу долучилися: Ольга Полевіна, Надія Гармазій, Олена Баранова, Олена Надутенко, Валерій М’ятович, Роман Любарський, Олена Трибуцька, Наталія Фесенко, Марина Єрмолаєва, Ірина Кінша, Ніна Даниленко, Лариса Хосяінова, Любов Смоляк та інші.

Під час урочистостей, до яких приєдналися представники обласної організації НСПУ, літературного об’єднання «Степ» імені Віктора Погрібного, творчого об’єднання «Вітрила», літератрного клубу «Ліра» було вручено квиток члена НСПУ поетові й журналісту Роману Любарському.

Як наголосила у своєму виступі голова Кіровоградської обласної організації НСПУ Надія Гармазій, сьогодні, коли війна змінює нас, наші духовні цінності мають залишатися незмінними. Саме тому відвідини цього сакрального місця – це не тільки про вшанування корифеїв українського театру. У час війни театр відіграє надзвичайно потужну роль, бо коли ми виборюємо себе, то на сцені не грають, а проживають життя. Втім, Арсенівка – це не тільки про пошанування батьків нашого театру, а й про нашого духовного батька в літературі – Віктора Погрібного, який присвятив своє життя цьому місцю і зробив усе, щоби це місце стало туристично привабливим і було належно оцінене з погляду історико-культурного.

У своєму виступі голова об’єднання «Вітрила» Олена Надутенко дуже влучно підкреслила, що тут,  коли довкола нас немає обпалених війною будинків, а дерева квітнуть і радують око, в наших душах іде війна. І ми дуже потужно її відчуваємо, проживаємо.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Від імені обласного літературного об’єднання «Степ» виступила його членкиня письменниця Наталія Фесенко, зазначивши в своєму слові, що духовний спротив у наш час можливий завдяки нашим захисникам. А приїзд письменників у це священне для нас місце – це дуже важлива подія під час війни.

Літературне об’єднання «Ліра» представила його учасниця Марина Єрмолаєва, зачитавши присутнім свою поезію.

Письменники читали свої твори, відвідували мальовничі куточки заповідника, мали нагоду бути учасниками презентації проєкту «Портрети корифеїв», представленої Кіровоградським обласним краєзнавчим музеєм. Концертна програма була представлена виставою за мотивами твору «Кайдашева сім’я», виступ ансамблю народної та сучасної музики «Єлисавет-ретро». По завершенню дійства на всіх гостей заповідника «Тобілевичі» чекав смачний куліш.

Пресслужба Кіровоградської обласної організації НСПУ