«Велика реставрація»: Верховна Рада планує розподілити 2 млрд грн на пам’ятки культури

До середини липня народні депутати хочуть внести зміни до держбюджету і спрямувати 2 млрд грн на ремонтно-реставраційні роботи пам’яток культурної спадщини у рамках «Великої реставрації». Про це у коментарі glavcom.ua повідомила заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

Вона наголосила, що є співавтором законопроєкту №5551-2 від 4 червня, який дозволить розблокувати фінансування пам’яток, що перебувають у комунальній власності. Кошти будуть взяті з Фонду розвитку закладів загальнодержавного значення, який наповнюється за рахунок плати за ліцензії з провадження азартних ігор.

«Щоб була можливість також профінансувати комунальні об’єкти, пропонуємо внести зміни до державного бюджету на 2021 рік і перерозподілити в цілому 2 млрд грн на ремонтно-реставраційні роботи пам’яток культурної спадщини. До речі, Вінницька і Харківська облдержадміністрації направили на відбір Міністерства культури пам’ятки, які винятково знаходяться у комунальній власності. Тому й у них не було шансів одержати фінансування, оскільки кошти розподілялися між пам’ятками державної форми власності. Нині Верховна Рада має час до середини липня, аби розблокувати це питання», – зауважила нардепка Кравчук.

Нагадаємо, що 18 травня міністерство культури та інформаційної політики на сайті вивісило перелік проєктів з реставрації, консервації, ремонту пам’яток культурної спадщини, яким експертна рада з числа фахівців присвоїла рейтинг.

У десятку лідерів рейтингу ввійшли пам’ятки Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького, Національного заповідника «Софія Київська», Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець», а також реставрація Луцького Верхнього замку. Всього із 211 проєктів спеціалісти допустили до оцінювання лише 109.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Після цього міністерство видало наказ, яким затвердило 22 проєкти на фінансування 2021 року. Загальна вартість ремонтних робіт пам’яток – 399,1 млн грн.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.