В Ужгороді відзначили 100-річчя Івана Чендея

У садибі видатного українського письменника, Шевченківського лауреата, автора сценарію кінострічки «Тіні забутих предків» Івана Чендея відзначили його 100-річчя презентацією «Щоденників Івана Чендея».

Спочатку хвилиною мовчання вшанували загиблих захисників України. Далі відкрили погруддя ювіляра – подарунок від скульптора Богдана Коржа, яке митець створив 35 років тому, ще за життя письменника.

Перші два томи «Щоденників Івана Чендея», видані за програмою підтримки видань творів місцевих авторів Закарпатською ОДА, презентували упорядниця, донька письменника Марія Чендей-Трещак разом із модератором – письменником, журналістом Павлом Вольвачем. За словами Марії Чендей-Трещак, щоденники ще до видання цікавили науковців, їх друкували у журналі «Київ», постили у Фейсбуці та передавалися мейлами, на флешках. «Головна мета виходу книжок – пізнати Івана Чендея. Це не чтиво, не белетристика. Це – книжка для гурмана», – сказала упорядниця.

А голова Благодійного фонду імені Івана Чендея Іван Трещак оголосив переможців V Всеукраїнського літературного конкурсу малої прози імені Івана Чендея.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Через війну вперше за історію конкурсу до Ужгорода не приїхали всі лауреати особисто. Представляли переможців у двох номінаціях члени журі: доктор філологічних наук, чендеєзнавець Сидір Кіраль (голова журі); член-кореспондент Національної академії мистецтв, кінокритик Сергій Тримбач; співзасновниця Міжнародного благодійного фонду імені Івана Чендея Марія Чендей-Трещак; літературознавиця, письменниця Роксолана Жаркова, письменники Павло Вольвач, Олександр Гаврош, Сергій Федака.

Загалом цьогоріч на поштову скриньку надійшло 145 текстів з усіх регіонів України, а також з Італії, Німеччини, Ізраїлю, Польщі, Туреччини, поінформував Благодійний фонд імені Івана Чендея.

І ось переможці у номінації «Мала проза»:

Гран-прі – Наталія Лопушняк за новелу “Празник” (м. П’яченца, Італія);
друга премія – Галина Яценко за оповідання “Він мовчав” (Львів) та Олена Демір за твір “Пуп’янок” (Анталія, Туреччина);
третя премія – Наталія Васильєва за новелу “Діонея мусципула” (Харків), Алла Лотоцька за оповідання “Кавалєр” (Львів), Галина Мельник за новелу “Пташиний Бог” (Івано-Франківськ).

У номінації «Чендеєзнавство» (вивчення життя і творчості Івана Чендея) перемогу здобув Микола Васьків (Київ) за роботу “Іван Чендей у колі мистецтва і мистецтв”.

Спеціальною відзнакою журі «За вишуканий стиль та письменницьку майстерність» нагородили Олега Зав’язкіна за твір “Жовті роси, блакитні роси” (Донецьк) та Ольгу Халепу за оповідання “Дівчина з високої гори” (Харків).

Іван Трещак розповів, що,  як і обіцяли, до п’ятиріччя конкурсу підготовлена і невдовзі вийде друком антологія, де вміщені твори переможців Всеукраїнського конкурсу малої прози імені Івана Чендея за всю історію конкурсу. Під час відзначення 100-річчя письменника представили сигнальний примірник. Невдовзі будуть доступні паперова та електронна версія книжки.

До речі, під час презентації можна було придбати твори Івана Чендея, книги його листування та щоденники. А виручені кошти родина передасть Руху підтримки закарпатських військових.
Ось так широко, лірично і з користю для українського війська святкувався сторічний ювілей великого літератора у його ошатній садибі на вулиці Високій, яка незабаром носитиме ім’я Івана Чендея.

Ужгород.

Фото з офіційної сторінки у Фейсбуці міськради. 

golos.com.ua