В Ужгороді відбулась презентація книжки “Карпатська Україна” Романа Офіцинського

У Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка 12 жовтня відбулася презентація книжки історичних есе Романа Офіцинського “Карпатська Україна”. Про це повідомляє bukvoid.com.ua.

Дату обрано не випадково, адже саме 12 жовтня 1938 року склав присягу перший уряд автономного краю, що ширше відомий під назвою Карпатська Україна. Власне, саму книжку надруковано навесні цього року, проте її публічне представлення тривалий час відкладалося через карантинні обмеження.

На представленні нового видання автора, відомого вченого – доктора історичних наук, професора, що днями став лауреатом Всеукраїнської премії імені Дмитра Яворницького, виступили директорка бібліотеки Олена Канюка, рецензент книжки, кандидат історичних наук Маріан Токар, доктор історичних наук Сергій Федака, кандидат юридичних наук Олександр Биркович (усі – викладачі Ужгородського національного університету), доктор філологічних наук Євген Нікольський (Карпатський університет імені Августина Волошина), учитель історії Ігор Біланін, учений, перекладач і дипломат Сергій Панько, а також знані в краї громадські діячі – лікарка, завідувачка відділенням ендокринології обласної лікарні Ольга Олексик і власник меблевого салону Володимир Комарницький.

У презентованій книжці зібрані докупи наукові, науково-популярні, публіцистичні статті та інтерв’ю Романа Офіцинського, котрий майже три десятиліття активно й об’єктивно вивчає та популяризує карпатоукраїнську проблематику серед співвітчизників і поза межами рідної країни. Примітно, що Р. Офіцинський виростив одного доктора і сімох кандидатів історичних наук. Троє його дисертантів безпосередньо торкалися актуальних питань минулого Карпатської України.

Учасник презентації Володимир Комарницький, приватний підприємець, з приводу появи зауваженої книжки відзначив:

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

– Шкода, що в наших школах зараз мало уваги приділяють цій темі. Шкода, що ми мало говоримо про те, що наша країна має значно глибші демократичні традиції, а не утворилась лише три десятки років тому. Я радий, що цю тематику досліджують і діляться знаннями з нами. Тому і я ділюся частинкою книг. Два десятки примірників “Карпатської України” я викупив і подарував кожній районній бібліотеці Закарпатської області. Мусимо знати і пам´ятати нашу історію, щоб розуміти контекст і причини тих чи інших сучасних подій в Україні.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.