В Ужгороді депутати партії «Батьківщина» саботують процес декомунізації

Як йдеться в повідомленні, кілька тижнів тому на сесії Ужгородської міської ради було ухвалено рішення про перейменування першого пакету вулиць, названих на честь російських діячів. Проте з п’ятнадцяти перейменовано було лише одинадцять. Чотирьом вулицям забракло буквально кількох голосів. При цьому депутати не висловили жодної мотивації, чому рішення, які пройшли тривале узгодження в комісії та схвалення на громадських обговореннях, не були підтримані.

Для прикладу візято голосування за перейменування вулиці Степана Разіна на Павла Бедзіра, відомого закарпатського художника-нонкомформіста, упослідженого радянською владою, який прожив в Ужгороді все свідоме життя. Павло Бедзір справив величезне враження на молоде покоління не тільки художників, але й літераторів, журналістів, ставши за життя живою легендою Ужгорода.

«За» перейменування вулиці на його честь було віддано18 голосів, при цьому жоден депутат не проголосував «проти» чи «утримався». Для позитивного рішення не вистачило одного голосу.

При цьому, будучи зареєстрованими, не голосували:

Віктор Качур («Батьківщина»),

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Григорій Шевчук («Батьківщина»),

Віталій Коціпак («Батьківщина»),

Василь Козак («Батьківщина»),

Анатолій Ковальський («Батьківщина») ,

Наталія Баранюк («Батьківщина»).

Павло Маєрчик («ОПЗЖ»)

Мирослава Роман («ОПЗЖ»),

Юліана Бокоч («ОПЗЖ»),

Віталій Глагола («Рідне Закарпаття»),

Мирослав Горват («Рідне Закарпаття»),

Віталій Смірнов («Рідне Закарпаття»),

Євгеній Прозор («Партія твого міста»),

Олександр Борисенко («Партія твого міста»).

Подібна ситуація склалася і по голосуванню за інші вулиці (дані із офіційного сайту міської ради 13-54-49_Результати_голосування__ХХХІ_сесії_31.01.2023.pdf).

Таким чином, як вказує “Декомунізація. Україна”, стало видно послідовну позицію тих, хто саботує процес дерусифікації вулиць в Ужгороді. Це, насамперед, депутати від партії «Батьківщина», яка на словах виступає начебто з патріотичними гаслами, але на ділі підтримує московський вплив. Це тим паче дивно, що мер міста Андріїв обраний саме від цієї політичної сили.

Якщо від депутатів медведчуківської «ОПЗЖ» іншого голосування й не варто було очікувати, то «Рідне Закарпаття» здивувало, тим паче, що її активіст Віталій Глагола був серед тих, хто перший агітував за дерусифікацію Ужгорода. Однак він особисто не віддав свій голос за перейменування багатьох вулиць. Так само серед саботажників виділяються депутати від «Партії твого міста».

Найбільше голосів процесу дерусифікації дали дві фракції – «Слуга народу» та «Європейська солідарність».

zakarpattya.net.ua