В Узбекистані переходять на латинський алфавіт

З 1 серпня в Узбекистані вступає в силу закон «Про введення узбецького алфавіту на основі латинського алфавіту». Нові правила скасовують кирилицю, близьку до російської мови, як основу правопису на території країни. Про це повідомляє newsyou.info, посилаючись на Кабмін Узбекистану. У тексті зазначено, що новий алфавіт узбецького мови складається з 28 букв і 1 комбінації букв.

Новий правопис торкнеться не тільки навчальних закладів, а й ЗМІ, реклами, інтернет-сайтів , поліграфічних видань. До 1 січня 2023 року всі юридичні особи та документообіг в країні будуть переоформлені відповідно до прийнятого алфавітом.

Відзначимо, що процес переходу Узбекистану з кирилиці на латиницю почався ще на початку 90-х, але найбільш активну фазу прийняв зі зміною керівництва країни в особі президента. Протягом 2020-2021 років уряд активно розробляв законопроекти і постанови, які впроваджували б латиницю не тільки в офіційний алфавіт країни, а навіть в побутове листування.

Більшість політологів пов’язують таку тенденцію Узбекистану відходу від російського алфавіту тим, що дипломатичні відносини між Ташкентом і Анкарою помітно покращилися. А президент Туреччини Реджеп Ердоган плекає ідею про об’єднання всіх тюркомовних народів.

«Перехід на латиницю означатиме якийсь загальний алфавіт або загальну графіку з провідними країнами світу, особливо з Туреччиною, з якою взагалі пов’язують Узбекистан і давні історичні культурні та родинні зв’язки, мовні і так далі », – відзначають експерти.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

У свою чергу Федеральна організація «Росспівробітництво», яка відповідає за популяризацію російської мови в країнах Центральної Азії, визнає, що Росія через впровадження нового алфавіту понесе значні збитки і повністю програє в мовній боротьбі на території Узбекистану.

 У 2018 році тодішній міністр закордонних справ України Павло Клімкін підняв аналогічну тему: ввести в Україні латинський алфавіт нарівні з кирилицею.

 Тоді ця ідея була відхилена більшістю політичних сил в українському парламенті, оскільки вважалася несвоєчасною та не актуальною.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.