В Україні з’явиться найвідвертіша підліткова книжка Європи

 
В Україні з’явиться феміністична книжка-щоденник для підлітків знаної шведської авторки й ілюстраторки Анни Хьоґлунд. Права на переклад і публікацію придбало новостворене українське видавництво, яке так і називається — «Видавництво». Вихід книжки заплановано на липень 2016 року, попередня презентація для українських читачів відбудеться 22 квітня о 17:00 під час «Книжкового Арсеналу».
«Бути мною» — це історія тринадцятирічної дівчини на ім’я Руса, яка осмислює себе. Яка вона насправді? Як сприймати своє тіло, і чи це має бути соромно? Коли в дівчат починається менструація, як вона відбувається? Чи справді однолітки Руси вже займаються сексом, чи це лише їхні фантазії? Чому хлопці недобре поводяться з дівчатами і чи можна це якось виправити? Такі й інші питання бентежать дівчину, і вона шукає відповіді, пише Буквоїд.
«Більшість жінок, яким ми показували цю книжку, ще без перекладу, самі лише ілюстрації, казали, що це «картинки з моєї юності», «все так і було», «оце про мене»,  — розповідає Ілля Стронґовський, співзасновник «Видавництва». —  Це переконує нас у тому, що «коди дорослішання», юнацькі проблеми подібні й у різних країнах, і в різних поколіннях, попри всі відмінності. І що відвертіше ми будемо про це говорити, то ефективніше допоможемо підліткам долати складний перевал пубертату без трагічних наслідків».
Це не тільки перша в Україні, а й одна з небагатьох у світі книжка, яка так відверто розкриває замовчувані підліткові проблеми. Тонко й дотепно, а водночас глибоко й пронизливо Анна Хьоґлунд порушує важливі гендерні питання повсякденного життя дівчинки-підлітка. Усе це щедро ілюстровано авторськими малюнками, афористичними репліками, колажами й коміксами.
Співзасновниця «Видавництва» Лілія Омельяненко каже:  «Ця історія має стати читанням кожної дівчинки. Саме такої книжки мені бракувало в дитинстві, і я щаслива, що вона з’явиться в моїх доньок».
Цьогоріч «Бути мною» стала однією з чотирьох книжок у світі, які отримали спеціальну відзаку нагороди Bologna Ragazzi Award у категорії «Художня література». Українське видання «Бути мною» — перший переклад іноземною мовою після виходу книжки 2015 року в шведському видавництві для дітей Lilla Piratförlaget.
Спеціально для «Видавництва» текст переклала Юлія Юрчук, докторка філософії Університету Сьодертьорна, яка багато років живе в Стокгольмі й активно перекладає зі шведської.
«Бути мною» вписується в низку вже відомих шведських творів феміністичної традиції. Книжку Анни Хьоґлунд порівнюють, наприклад, із книжкою Ніни Бйорк «Під рожевим покривалом», яка перенесла теорію про гендер відомої американської дослідниці Юдіт Батлер у шведську літературу. Батлер ідеться про те, що в гендерних ідентичностях немає сталих кордонів. Немає такої «даної природою» ідентичності — «жінка». Це все соціальні конструкти. Саме про це йдеться в книжці Анни Хьоґлунд. Дівчинка-підліток хоче зрозуміти, що ж мають на увазі, коли говорять про жінку. Як цей конструкт формувався протягом тисячоліть. Це така собі історія і теорія фемінізму для підлітків, написана в дуже поетичній формі. Мені цікаво, як це видання приймуть українські читачі й читачки, особливо підлітки. Сподіваюся, вихід книжки стане приводом приділити пильнішу увагу питанням рівноправності в Україні», — розповідає вона.
З нагоди українського видання авторка Анна Хьоґлунд написала передмову, в якій окреслила, чому ця книжка важлива:  «Пригноблення жінок, що тривало тисячоліттями, і в наші дні відбивається на тому, як сприймають себе дівчата. Тому я хотіла показати, що бачить дівчина насправді —  і у своєму житті, і в дзеркалі. Мені було важливо нічого не оминати. Інакше це було би зрадою, і я зрадила б не лише історію, а й дівчат. Головна героїня, Руса, не бачить у своєму тілі нічого такого, чого варто соромитися, але вона хоче розібратися, чому жінок завжди експлуатують і роблять невидимими».
Над українським виданням «Бути мною» працювали також літературна редакторка Анна Процук і каліграф Закентій Горобйов.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал