В Україну повернулася картина Гудро “Коханці”, яку 77 років тому викрали нацисти

Полотно випадково помітила на одному з аукціонів у США співробітниця київського музею.

У Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків презентували повернену до України зі США картину П’єра Гудро “Коханці або Блудний син з повією”. Про це повідомляє expres.online з посиланням на сторінку музею у FB.

За словами генеральної директорки музею Катерини Чуєвої, картина повернулася до Києва у березні цього року, але через карантин її презентацію декілька разів відкладали. Відомо, що твір був вивезений під час нацистської окупації 1941-1943 років з музею Ханенків. “У 1998 році він увійшов до каталогу творів західноєвропейського живопису, втрачених під час Другої світової війни. У 2003 році онлайн версію цього каталогу було розміщено на офіційному сайті Координаційного бюро федеральної служби з репатріації культурних цінностей у німецькому Магдебурзі”, — розповіла Олена Живкова, заступниця директора з наукової роботи музею Ханенків, пише prostir.museum. Власне, це й допомогло потім повернути картину додому.

У січні 2013 року аукціонний дім “Дойл” у США на своєму сайті заявив до продажу картину П’єра Гудро “Закоханий погляд”. Попри змінену назву, співробітниця музею Ханенків Олена Живкова одразу впізнала у ній розшукуваний твір, і продаж було вчасно заблоковано. За інформацією аукціонного дому, у повоєнні роки ця картина вперше з’явилася в анонімній приватній колекції в Лондоні, з 1953 року перебувала у власника зі штату Массачусетс, а станом на 2013 рік належала арт-дилеру у Нью-Йорку, який і заявив її до продажу на аукціоні. У квітні 2014 року науковцям музею Ханенків вдалося безпосередньо оглянути твір, провести остаточну експертизу та домогтися початку судового розслідування ФБР. Зрештою справу, що тривала п’ять років, було завершено на користь музею завдяки беззаперечним свідченням документів з архіву. США передали картину Україні безоплатно.

Картину “Коханці або Блудний син із повією” французький художник П’єр Луї Гудро написав у 18 сторіччі. Її розміри — 59,7 на 77,5 см, стартова ціна твору на аукціоні “Дойл” становила $5000.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал