В Українському кризовому медіа-центрі відбулася презентація соціального відеопроєкту «Ліна Костенко: відповідь кожному»

19 березня в Українському домі, зокрема в Українському кризовому медіа- центрі відбулася урочиста подія, присвячена дню народженню славнозвісної української письменниці Ліни Костенко – презентація соціального відеопроєкту «Ліна Костенко: відповідь кожному».

Учасниками проекту стали: Ніна Матвієнко, Ада Роговцева, Ольга Кузьменко, Валерія Гузема, Тарас Тополя, Джамала, Дмитро Монатік, Олександр Усик, Кіра Касинець, Олександр та Юлія Божики – композитори й виконавці музики у проєкту.

На свято завітав доцент Могилянської школи журналістики і кандидат філологічних наук Анатолій Яковець. Він докладно висвітлив життєпис Ліни Костенко, зазначивши, що ще з дитинства Ліна Василівна мріяла стати філософом, а не поетом. Проте до цієї дитячої мрії шлях виявився вельми тернистим. Він розповів про її вступ до Літературного інституту в Москві, про те, що їй у цьому допоміг Микола Бажан, про якого вона з теплотою згадує й досі. Після закінчення інституту вона повернулася в соціалістичну Україну, де радянщина у всьому дуже виснажувала й не давала розвиватися. А. Яковець зазначив, що пані Ліна – бездоганна естетка, вона відчуває слово на рівні музики, і в цьому полягає її і велич, і геніальність. Також він розвіяв міф, що письменниця уникає спілкування – насамперед Ліна Костенко, наголосив він, митець світової величини і тому вона спілкується лише з тими, хто надихає її на творчість, і люди мають це розуміти, а не ображатися. Також А. Яковець порушив питання щодо Нобелівської премії, яка, безсумнівно, вже давно мала б бути в Україні у Ліни Костенко, проте існує відповідна процедура подання, до якої мало б долучитися Міністерство культури та інформаційної політики України й інші інституції, бо йдеться про престиж самої держави і визнання її повноправним членом світового літературного процесу. Насамкінець він прочитав вірш Ліни Костенко «Прости мені, мій змучений народе…».

На заході також виступив Сашко Кулик – режисер фільму. Він наголосив на важливість створення таких фільмів, де висвітлюється життя і творчість видатних українських митців під час війни, оскільки фільм утілює не лише виховну функцію, а й надихає значно більше цікавитися сучасною українською поезію, вивчати її. Також про створення фільму розповіла юна його виконавиця Кіра Касинець, яка напам’ять прочитала вірші видатної мисткині. До розмови долучилася й  Наталія Радченко – співавторка і сценаристка фільму, яка розповіла, що ретельно відбирали для роботи саме ту поезію Ліни Костенко, яка тепер звучить у фільмі, бо намагалася створити відео, яке б було актуальне під час війни. Також на заході виступили композитори  Наталія і Юрій Божики, які, за їхніми словами, намагалися створити для цього фільму музику, яка б надихала і втілювала незбориму надію на нашу перемогу.

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Народна артистка України Ніна Матвієнко зауважила, що багатогранна творчість Ліни Костенко – це духовний і мистецький тил не лише України, а й усієї Європи, що дуже важливо під час війни. Також вона наголосила, що багато творів Ліни Костенко – пророчі, тому змушують замислитися.

Також на заході виступила представниця від Міністерства молоді та спорту України Аліна Грушина, яка підкреслила важливість подібних проєктів, який не лише популяризує творчість видатної письменниці, а й гуртує навколо себе всіх небайдужих, яким болить українська культура.

Насамкінець одна з головних героїнь фільму дівчинка Кіра прочитала вірші Ліни Костенко, а Ніна Матвієнко заспівала народну пісню «Ой була в мене мати-мачуха…»

Пресслужба НСПУ
Фото – Пресслужба НСПУ