В Україні знімається фільм про Казимира Малевича. Прем’єра запланована на 2021 рік

В Україні знімається фільм про Казимира Малевича. Про це повідомляє gazeta.ua.

— Казимира Малевича знають як автора однієї з найвідоміших картин світу — “Чорного квадрата”. У фільмі показуємо його як особистість. Людину, яка кохала, товаришувала, раділа, страждала і прагнула свободи творчості, — розповідає продюсерка 36-річна Анна Паленчук. Із режисеркою 37-річною Дарією Онищенко знімає біографічну стрічку “­Малевич”.

Художник народився у Києві 1879 року. Довго жив у Москві й Ленінграді. У 1929–1930-х викладав у Київському художньому інституті. В анкетах і листах підписувався як українець. Народних майстринь називав своїми першими вчителями мистецтва.

Започаткував художній напрям — супрематизм. В його основі лежить відмова зображувати на картинах реальний світ. Переважно малював прості геометричні фігури, ритмічні візерунки, які бачив на вишитих рушниках і подільських килимах.

— Сценарій написали за два місяці карантину, — продовжує Анна Паленчук. — Узгоджували його з мистецтвознавцями й істориками. Головний консультант фільму — Тетяна Філевська — засновниця інституту Малевича, сценаристка однойменної документальної стрічки. Нам було важливо передати жахливу атмосферу 1920–1930-х, у якій жив і творив художник. Головний негативний герой — енкаведист.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

— Шукаємо українських та іноземних партнерів для спільного виробництва. Впевнені, що знайдуться, адже Малевича знають у всьому світі. Він входить у сотню найвідоміших художників. Плануємо знімати в Берліні й Варшаві. Там 1927-го були виставки картин митця.

— В основі сценарію лежить історія суперництва Малевича з колегою Володимиром Татліним, — каже режисерка Дарія Онищенко. — Обидва все життя змагалися за визнання своєї творчості. У гонитві за славою Малевич пізно усвідомлює, що його головний ворог — не Татлін, а радянський режим, який знищує всі прояви вільного мистецтва. Цікаво, що їх обох вважають російськими художниками. Хоча вони провели дитинство в Україні, говорили українською, співали народні пісні. Татлін ще й грав на ­бандурі. Малевич — єдиний художник, який відкрито в той час зобразив Голодомор. Кинув виклик радянській владі й опинився по один бік барикад із Татліним.

Також Малевич був філософом, викладачем, поетом, автором нової школи мистецтва. Фільм допоможе зрозуміти його картини і внесок у культуру. Сценарій не розповідає повної його біографії. Було важливо передати образ і сутність героя.

Проєкт зацікавив міжнародну сценарну лабораторію “Мідпоінт”, у рамках якої автори стрічки матимуть змогу радитися з фахівцями американських кінокомпаній “Нетфлікс” та HBO.

Прем’єра фільму запланована на 2021 рік.