В Україні запустили цикл відео про митців, яких привласнює російська культура

Компанія Film.ua 21 червня презентувала проєкт “Народжені Україною” – цикл 2-хвилинних відео, що допоможуть познайомитися із найбільшими здобутками митця та дізнатися про його самоідентифікацію. Перший ролик уже опублікували на офіційному YouTube-каналі.

“Протягом століть українські діячі виїздили в Росію в пошуках кращих можливостей або були примусово депортовані на її територію для роботи на благо “великої російської культури”. З часом українські імена почали все частіше з’являтися на сторінках російської історії, щоправда, дані про їхню приналежність до української нації нерідко викривляли або ж скромно згадували лише в рядку «місце народження». І таких випадків безліч”, – розповідають творці проєкту.

Перше відео про письменника та драматурга Миколу Гоголя, який народився у Великих Сорочинцях Полтавської області: “Микола з дитинства спілкувався виключно українською й навіть попри заборони Петра I публікуватися рідною мовою писав твори “гоголівською” російською”.

У наступних відео обіцяють розповісти про Казимира Малевича, Іллю Рєпіна, Олександра Мурашка, Дмитра Бортнянського, Ігоря Сікорського, Володимира Хавкіна, Віру Холодну. Голосом проєкту став телеведучий, актор та шоумен Юрій Горбунов. Епізоди будуть доступні на ютубі українською та англійською мовами.

suspilne.media

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал