В Україні утворився дефіцит якісного паперу: книжки можуть здорожчати на 30%, друк підручників – під загрозою

В Україні утворився дефіцит сировини для якісного паперу. Як повідомляє  detector.media, про це йдеться в сюжеті «Фактів» на ICTV.

Загалом папір в Україні виготовляють вісім фабрик, лише дві з них – Зміївська та Коростишівська – роблять папір для книжок. Але їхніх потужностей не вистачає, щоб задовільнити потреби видавництв: з необхідних 60-90 тисяч тонн на рік виготовляють лише п’ять.

До того ж дефіцит якісного паперу відчувається в усьому світі. Під час пандемії значно зросла онлайн-торгівля і відповідно потреба в пакуванні. Через це підприємства, зокрема українські, переорієнтуються на виготовлення крафтового паперу.

Водночас Україна активно експортує макулатуру, яка могла б іти на виготовлення книжок. Папір можна було б також імпортувати з Євросоюзу, але порівняно з минулим роком ціна зросла вдвічі – до 1800 євро за тонну. З іншого боку, придбати його все одно не вийде – для України діють квоти: не більше 2000 тонн на рік.

На тлі державної програми «єПідтримка» і зростання попиту на книги українці вже відчули, що замовлення з інтернет-книгарень доводиться чекати по кілька тижнів. У видавництвах прогнозують, що через дефіцит паперу книги можуть подорожчати щонайменше на 30%, при цьому наклади зменшаться вдвічі, а друкарні не зможуть виготовити навіть шкільні підручники.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Приміром, в однієї з найбільших в Україні друкарень «Фактор-друк» (Харків) щомісячна потреба в якісному білому папері складає близько 800 тонн. Генеральна директорка Тетяна Гринюк розповіла журналістам, що купити вдається не більше половини від цього обсягу. Якщо раніше 70% паперу доводилось купувати за кордоном, то тепер неможливий і такий варіант.

Президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін вважає, що для виходу з цієї кризи Україна має заборонити вивіз макулатури і зняти ПДВ на папір, який використовується для друку книжок. Також уряд має звернутися до Швеції, Фінляндії, Польщі (найбільших виробників паперу) з проханням збільшити квоти на друкарський папір. Ще один варіант – виготовляти в Україні папір з іншої сировини, наприклад, зі соломи.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.