В Україні стартував проєкт «Спільний спадок», який викуповуватиме старовинні речі та передаватиме їх в музей

В Україні запустили проєкт зі збереження та поширення української культури «Спільний спадок».

Команда проєкту складається нині з чотирьох людей: колекціонерка українського народного вбрання Аліна Божнюк, креаторка Аня Кащєєва, художник Ілля Почкун та айтівець Олексій Ан. Вони вирішили шукати старовинні українські речі у вільному продажу й спільно викуповувати найцінніші з них для музеїв. Наразі вже розпочато співпрацю з Національним центром народної культури «Музей Івана Гончара» в Києві.

Як розповіли автори «Спільного спадку», спочатку кураторка проєкту вивчає пропозиції онлайн — аукціони, оголошення від продавців у соцмережах, на OLX тощо — і бронює річ, далі погоджують її з науковими співробітниками музею. Рішення щодо купівлі ухвалюють у музеї. У разі виявлення надкоштовних речей звертаються до зовнішніх фахівців (вартістю від 50 тисяч гривень).

«Кожен музейний предмет, кожна пісня чи обряд є важливою клітинкою українського всесвіту. За давніми речами стоять особисті історії та долі людей, емоції, відчуття краси та світу нашими предками, наша спільна історія й культура, виплекана цілими поколіннями. Ми збираємо по крихті ці фрагменти мозаїки, фахово та з любов’ю очищаємо, досліджуємо їх та ретельно зберігаємо для майбутніх поколінь. З музейних досліджень постає картина українського світу, з якого ми маємо виростати і формуватися сьогодні. Це наш простір для самопізнання, це вогонь нашої боротьби, це спростування фейків про відсутність українців на історичній мапі світу, це джерело для ревної любові до свого народу», — наголосив генеральний директор Музею Івана Гончара, художник Петро Гончар.

Долучитися до проєкту може кожен, підтримавши його на платформі Patreon, зокрема оформити один із варіантів передплати.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Перші внески ми спрямуємо на придбання народного вбрання, народних картин та ікон, давніх світлин. Другою чергою придивлятимемося до предметів традиційного народного побуту й обрядових атрибутів. Окрім того, що такими є пріоритети музею, цей вибір пояснює ще й наше захоплення традиційним народним вбранням і виробами з різних регіонів України», — розповіли в «Спільному спадку».

Фото: «Спільний спадок»

divoche.media