В Україні слідом за серіалом “Майстер і Маргарита” заборонили і книжку Булгакова

Певні видання книги Михайла Булгакова “Майстер і Маргарита” заборонені через те, що в передмові згадуються представники російського кіно, які були за публічну підтримку військової інтервенції в Україну і віднесені до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Держкомтелерадіо.

Держтелерадіо України заборонило ввозити з Російської Федерації книгу письменника Михайла Булгакова “Майстер і Маргарита”, а також детективні романи відомого сучасного письменника Бориса Акуніна.

Про причини потрапляння книг в заборонений список розповів начальник управління дозвільної процедури та контролю за розповсюдженням видавничої продукції Держтелерадіо Сергій Олійник.

За його словами, серед заборонених до імпорту книг превалюють не романи антиукраїнського змісту, а ті, які містять пропаганду на користь держави-агресора. За його словами, це не одне і те ж саме, але також не відповідає критеріям оцінювання. При цьому заборонені книги “як правило, цілком нейтральні. Пропаганда ховається в деталях, які здатні виявити тільки досвідчені фахівці”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Книга “Майстер і Маргарита” заборонена через те, що в її передмові згадуються представники російського кіно, які були за публічну підтримку військової інтервенції в Україну і віднесені до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. Ймовірно, малися на увазі не всі книги, а певні видання.

Заборонено також ввезення дитячої книги “Скарбничка безцінних знань: Винаходи, факти, відкриття”, оскільки в ній створено “під керівництвом українця Сергія Корольова перший штучний супутник Землі” прикрашений прапором РФ, а це вводить дітей в оману і приписує державі-агресору чужі заслуги”.

Книгу “Чому я можу навчитися в Анни Ахматової” не можна ввозити, тому що автори називають Жовтневу революцію однією з найбільших подій в історії Росії й ілюструють її портретами Леніна і червоними прапорами. Крім того, заборонені книги Алана Аксельрода “Все, що мені відомо про бізнес, я дізнався, граючи в “Монополію”, Джона Хейвуд “Люди Півночі. Історія вікінгів 793-1241”, Олівера Стоуна і Пітера Кузнік “Нерозказана історія США”, Миколи Леонова й Олексія Макєєва “Небезпечна масть”.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.