В Україні реорганізують або ліквідують 603 бібліотеки, а ще 463 бібліотеки виключать з базової мережі

Міністерство культури та інформаційної політики погодило реорганізацію або ліквідацію 603 бібліотек, а також дозволило ще 463 бібліотеки виключити з базової мережі закладів культури.

Наразі МКІП не погодило реорганізацію, ліквідацію, виключення з базової мережі 352 бібліотек, а стосовно 233 закладів попросило додаткову інформацію, повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк, опублікувавши позицію Мінкульту щодо закриття бібліотек в країні на сайті «Українська правда. Життя».

Міністерство культури та інформаційної політики звернулося до органів прокуратури з проханням перевірити факти незаконної ліквідації та реорганізації закладів культури.

«Є приклади, де органи прокуратури порушили судові справи щодо неправомірності прийнятих рішень, а також випадки скасування таких рішень у судовому порядку», – повідомила Петасюк.

Щоб припинити необґрунтовану ліквідацію бібліотек, МКІП вже провело серію роз’яснювальних нарад з представниками обласних управлінь культури, структурних підрозділів у сфері культури районних державних адміністрацій та територіальних громад. МКІП активно пояснює процедури і умови реорганізації чи ліквідації закладів культури.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Також Міністерство неодноразово наголошувало на необхідності обласних державних адміністрацій відстежувати і зупиняти випадки реорганізації чи ліквідації закладів культури, які відбуваються з порушенням законодавства.

Як це повинно бути

Доцільність реорганізації та ліквідації державних та комунальних бібліотек визначається органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за погодженням із Міністерством культури та інформаційної політики.

Якщо територіальна громада ухвалює рішення про необхідність ліквідації чи реорганізації бібліотеки – вона має обов’язково звернутися до МКІП. Міністерство може винести рішення щодо погодження ліквідації чи реорганізації закладу культури за зверненням територіальної громади і на основі обґрунтованих підстав.

Інший спосіб ліквідації чи реорганізації бібліотек незаконний.

У зверненнях до МКІП про реорганізацію чи ліквідацію будь яких закладів культури територіальні громади повинні надати вичерпну інформацію про:

• причини необхідності і доцільності реорганізації або ліквідації закладу культури;

• населений пункт із зазначенням чисельності населення та кількості бібліотечних закладів;

• кількість штатних одиниць, які зберігаються та/або скорочуються;

• передачу майна та бібліотечних фондів;

• рішення засновника про реорганізацію або ліквідацію закладу;

• контакти відповідальної особи для уточнення деталей.

Якщо заявник стверджує, що було здійснено ґрунтовний аналіз всіх підстав та дотримання вимог для реорганізації чи ліквідації закладу, міністерство, у разі дотримання державних соціальних нормативів, погоджує таке рішення.

Після отримання погодження від МКІП, органи місцевої влади можуть здійснювати подальші заходи, необхідні для реорганізації чи ліквідації бібліотечного закладу.

Водночас переміщення бібліотек можливе без погодження з МКІП але за умови надання рівноцінного упорядкованого приміщення для обслуговування користувачів бібліотеки, роботи працівників, зберігання бібліотечних фондів.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.