В Україні не блокуватимуть Telegram, але деякі пабліки хочуть закрити – Комітет свободи слова

Голова Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин вважає, що анонімні канали мають право на існування, але – до того моменту, поки вони не становлять загрози державі.

Влада  України не розглядає варіант цілковитого блокування Telegram. Проблема безпеки держави полягає не в самому месенджері, а в тих пабліках, які поширюють російську пропаганду, дезінформують і загрожують безпеці українців. Тому депутати хочуть закривати  саме такі канали.

Про це у п’ятницю, 3 травня, заявив голова Комітету з питань свободи слова ВР Ярослав Юрчишин в ефірі національного марафону. Він пояснив, які саме канали нардепи вважають небезпечними.

“Канал може бути анонімним, чому б ні. Але до тих пір, поки він не поширює рашистську пропаганду. Якщо канал не поширює шкідливої інформації – то й претензій до нього немає, він може існувати”, – пояснив він. 

За словами нардепа, у комітеті не кажуть про те, що потрібно заборонити месенджер цілком. Але той, хто поширює шкідливий контент, має нести за це відповідальність. І тому влада хоче знати імена власників цих каналів і наполягає на їхньому блокуванні.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

ДИСКУСІЇ ЩОДО ЗАБОРОНИ TELEGRAM В УКРАЇНІ

Розмови про це ведуться з першого року повномасштабного вторгнення, а зараз депутати хочуть перейти до конкретних дій. Втім, власник месенджера, Павло Дуров, на співпрацю з державними інституціями не йде.

Нещодавно стало відомо, що влада України не змогла встановити офіційні контакти з адміністрацією Telegram. Нашій державі відома лише адреса, де ймовірно може знаходитися штаб-квартира месенджера в Дубаї. Щодо теми блокування, то наразі розмови про це тривають, але від обговорень до дій поки не переходили.

Нагадаємо, 30 квітня голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк повідомила, що Україна працює з європейськими партнерами над внесенням Telegram в перелік цифрових платформ, які підлягають регуляції. У такому разі, месенджер можуть штрафувати за порушення законодавства. Тобто, популярний месенджер, яким користуються мільйони людей по всьому світу, хочуть контролювати на рівні закону.

informator.ua