В Україні готують 30 радіоверсій найкращих українських оповідань

Тридцять оповідань українських письменників адаптовують для прослуховування на радіо та в інтернеті. Про це повідомляє chytomo.com з посиланням на організаторів проєкту.

В межах проєкту «30 найкращих українських оповідань» 2 серпня на «Радіо НВ» стартував цикл програм Сергія Жадана «Вони написали історію» з відомими діячами літератури України. Перший випуск доступний на ютуб-каналі радіостанції. Мета проєкту – привернути увагу до сучасної української літератури. Його реалізовують за підтримки Українського культурного фонду.

«Твори, що увійшли до списку, озвучать відомими голосами, та вже у вересні з’являться на платформі «НВ Подкасти». На нашу думку, це дозволить широкій аудиторії познайомитися чи наново відкрити для себе роботи наших найцікавіших письменників», – заявив головний редактор«Радіо НВ» Олексій Тарасов.

30 визначних оповідань незалежної України обирало професійне журі, до якого увійшли: перекладачка і літературознавиця Ярослава Стріха, викладач літературознавства НаУКМА, директор видавництва «Смолоскип» Ростислав Семків, літературна критикиня, редакторка Богдана Романцова, перекладач, поет Остап Сливинський, літературний критик, літературознавець, куратор проєкту Євгеній Стасіневич.

«Ми реально вибирали саме «найкращі» тексти, хоча цю сумнівну категорію розібрали на кілька твердіших складових, між якими балансували: художня якість, знаковість, читабельність цих оповідань нині. Не вчора, а конкретно сьогодні. Адже й вибирали ми сьогодні, це також зліпок нас нинішніх», − прокоментував вибір журі Євгеній Стасіневич.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

До списку увійшли такі твори:

Юрій Андрухович — Самійло Немирич прекрасний розбишака;

Володимир Арєнєв — Рапунцель;

Катерина Бабкіна — Коробка з ґудзиками;

Андрій Бондар — Ахмад;

Микола Вінграновський — Манюня;

Євген Гуцало — Скажений чорнобильский собака;

Володимир Діброва — Пісні Бітлз;

Сергій Жадан — Берлін, який ми втратили;

Сергій Жадан — Лука;

Оксана Забужко — Дівчатка;

Оксана Забужко — Сестро, сестро;

Юрій Іздрик — Острів КРК;

Олександр Ірванець — Наш вожатий Фреді Крюгер;

Катерина Калитко — Вода;

Маріанна Кіяновська — Все що треба;

Олег Лишега — Людина в просторі;

Оксана Луцишина — Любий таточко;

Василь Махно — Дім у Бейтінґ Голлов;

Олександр Михед — 18, 17, 6, 3, 2, 2, 1;

Костянтин Москалець — Споглядання черешні;

Сергій Осока — Балада про квашені помідори;

Галина Пагутяк — Тебе спалить сонце;

Лесь Подерв’янський — Гамлєт, або Феномен датського кацапізму;

Тарас Прохасько — Від чуття при сутності;

Тарас Прохасько — Некрополь;

Наталка Сняданко — Дідова історія;

Олесь Ульяненко — Біля самого синього моря;

Сашко Ушкалов — Жесть;

Ірина Цілик — Гайтавер;

Артем Чех — У нашу річницю десь на Донбасі.

«Важливість проєкту мені видається в тому, що оповідання, мала форма у нас вона завжди на периферії, десь там за романами і навіть за поезією. У нас це трішки запущено, але мені здається, тут набагато цікавіша інша річ − те, що ми все ж таки пробуємо робити аналіз історичного зрізу, ми говоримо 30 років, себто певні підсумки. Підбивати підсумки завжди цікаво, цікаво аналізувати і цікаво вибудовувати різні ієрархії попри всю їхню умовність, суб’єктивність і можливу варіантність. Комусь вона сподобається, комусь вона, можливо, не сподобається і хтось буде заперечувати», − розповів у ексклюзивному коментарі Читомо Сергій Жадан.

Письменник сподівається, що для багатьох людей це буде відкриттям імен, яких вони не знають і хоче, щоб українська література виходила за межі своєї «бульбашки», в якій вона перебуває, і ставала доступною для людей, які до цього не читали.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.