В росії запрацював орган для цензури книг

В росії відкрився «експертний центр» для оцінки друкованих та електронних книжкових видань щодо відповідності законодавству. Він почав працювати на базі Російської книжкової спілки (РКС), повідомляють росЗМІ.

Створення цього центру обговорювалося в рф ще у січні 2023 року, щоб визначати книги, що підлягають вилученню з продажу через порушення законів, зокрема закону про заборону ЛГБТ-пропаганди.

Висновки центру мають рекомендаційний характер, а остаточне рішення про долю книги, в якій було виявлено порушення закону, приймає видавець, уточнив представник Роскомнагляду.

За рекомендацією «експертного центру» видавнича група АСТ призупинила продаж в офлайн-роздробі та на цифрових майданчиках у росії романів «Спадщина» Володимира Сорокіна, «Будинок на краю світу» Майкла Каннінгема та «Кімната Джованні» Джеймса Болдуїна. Згідно з висновком центру, у зазначених творах містилася інформація, заборонена до поширення відповідно до російського закону «Пропаганда нетрадиційних сексуальних відносин та (або) переваг, зміни статі»). Які саме були знайдені порушення, РКН та АСТ не конкретизували.

Наприкінці минулого року видавнича група АСТ призупинила поширення книг письменників Бориса Акуніна та Дмитра Бикова. Це сталося після того, як вони у розмові з пранкерами Вованом та Лексусом зізналися у підтримці України та відсутності питань щодо атак на територію рф.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Російський закон про заборону пропаганди ЛГБТ, педофілії та зміни статі у книгах, кіно, рекламі та ЗМІ набув чинності 5 грудня 2022 року. За його порушення фізичним особам загрожує штраф від 50 тис. до 400 тис. руб. (530-4290 доларів), посадовим особам – від 100 тис. до 800 тис. руб. (1070-8500 доларів), а юрособам – до 5 млн. руб. (53600 доларів США).

Нагадаємо, на окупованих територіях росіяни воюють з усім українським та планують легалізувати заборони української літератури.

sprotyv.info