В росії падає попит на іноземні книжки через бойкот рф світовими видавцями

Через вихід з російського ринку великих світових видавництв попит на літературу іноземними мовами у росії впав на 15–30% впродовж лютого 2023 року. Про це повідомляють російські ЗМІ.

Після початку ескалації російсько-української війни 24 лютого 2022 року багато закордонних видавництв заявили про зупинення роботи на російському ринку. Серед них — найбільше у світі видавництво книжок англійською мовою концерн Penguin Random House, Macmillan Publishers, Simon & Schuster, міжнародний оптовий продавець книг Gardners. Постачання своєї літератури зупинили також Hachette UK, Ebury, Berrett Kohler, агентство Michael O’Mara. Падіння попиту пов’язують падіння з їхнім відходом з російського ринку.

Наразі видавництва та маркетплейси розпродують складські запаси зі знижками.

Зараз літературу іноземною мовою у росії можна придбати у книгарнях «Москва», «Молода гвардія», «Будинок іноземної книги», «Букбридж», мережі «Читай-місто-Буквоїд».

Представник одного з російських видавництв розповів, що постачання майже припинилося, а асортимент впав на 40%: «Зараз це в основному навчальна література, причому на неї роблять великі знижки, тому що попит невисокий, якщо не брати до уваги оптові замовлення зі шкіл».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Багато маркетплейсів розпродують складські залишки, пропонуючи знижки на літературу іноземними мовами у розмірі 10–15%.

«Продаванням літератури іноземними мовами в основному займаються в росії книготорговельні компанії, а не видавці, оскільки такі книги здебільшого імпортуються», — зазначив гендиректор видавничої групи «Альпіна» Алєксєй Ільїн. На його думку, падіння продажів літератури іноземними мовами можна пояснити зниженням кількості іноземців, які проживають у росії.

Голова російської Асоціації інтернет-видавців Владімір Харитонов розповів: «У росії взагалі мало людей, які цікавляться виданнями іноземними мовами, а купувати таку літературу в росії завжди було дорожче, ніж, наприклад, у Європі».

chytomo.com

Чільне фото: iuu.org.tr