В одному з найбільших музеїв Австрії про експозиції розповідають українською мовою

Відбувся запуск українськомовного авдіогіда в одному з найбільших музеїв Австрії – всесвітньовідомій художній галереї Альбертіна у Відні. Про це повідомляє prostir.museum.

Українські туристи та діаспоряни матимуть змогу почути рідною мовою історію створення та цікаві подробиці про шедеври світового класичного модерну з музейних експозицій “Від Моне до Пікассо”, у які входять твори Моне, Ренуара, Тулуз-Лотрека, Сіньяка, Матісса, Мунка, Пікассо, Модільяні, Шагала, Малевича, Кокошки та інших.

Українською також можна прослухати екскурсію парадними залами палацу, побудованого в стилі класицизму, який відтворює культуру епохи Габсбургів.

Це не просто аудіогід, а аудіогід модний. Якщо ви берете картку з QR-кодом (вона, здається, на 2 євро дорожча), то можете завантажити аудіогід собі на мобільний телефон. Зручно для таких, як я, хто не любить аудіогіди в музеях, але потім приходить додому і гуглить щодо кожного художника. Тут гуглити не треба – все лишається в телефоні. Можна послухати або безпосередньо в музеї, або потім, – написав на своїй сторінці у Facebook Олександр Щерба, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Австрія. –  Велике прохання, хто живе в Австрії або хто приїде після відкриття кордонів: ЗАПИТУЙТЕ ці аудіогіди. Зробіть так, щоб австрійці відчули, що вони потрібні“.

Перекладений спеціально для українців авдіогід буде доступний і для запланованої на кінець серпня виставки творів із приватної колекції французького модерну Ханлозера, на якій будуть представлені роботи Ван Гога, Сезанна та Годлера.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Також стало відомо, що вже закінчується звукозапис екскурсії українською для Латвійського національного художнього музею, готується ще декілька перекладів і тривають перемовини з музеями.

Ініціативу україномовних аудіогідів у провідних музеях світу було започатковано у 2018 році Українським інститутом, як проект, що мав на меті зробити провідні світові музеї доступними для українського туриста. З приходом до влади Володимира Зеленського, цю ініціативу перебрав на себе Офіс Президента і його дружина Олена. За час існування проекту українські аудіогіди вже є в Національному музеї у Варшаві, в Музеї історії і культури польських євреїв ПОЛІН, в Палаці-музеї Бельведер у Відні, у Софійському соборі та Палаці Топкапи у Стамбулі.