В Нью-Йорку вручили Пулітцерівську премію

 
16 квітня в Колумбійському університеті в Нью-Йорку відбулося церемонія вручення Пулітцерівської премії, в рамках якої було  вручено нагороди в галузі журналістики, літератури й музики.
Про це повідомляє ЛітАкцент.
Література, драматургія й музика
“Фікшн”
Премію отримав Ендрю Шон Грір за роман “Лесс”. Твір є напівбіографічною історією про письменника, який переживає кризу середнього віку.
“Драма”
Мартіна Майок удостоєна нагороди за п’єсу “Вартість життя”. Книга описує різні життєві ситуації крізь призму відносин далекобійника і його паралізованою дружини, і молодої людину, яка страждає від церебрального паралічу, і його нового друга.
“Історична книга”
Джек І. Девіс за книгу “Затока: як створювалося американське море”. Автор досліджує історію Мексиканської затоки від палеоліту до сучасності.
“Біографія”
Керолайн Фрейзер за біографію “Пожежі в преріях: Американські мрії Лори Інголс Уайлдер”. “Автор перетворила свою історію бідності, невдач і боротьби на розповідь про необхідність покладатися тільки на себе, любов до родичів і стійкість”, – заявили представники Пулітцерівського комітету.
“Поезія”
Нагороду отримав Френк Бідарт за книгу віршів “Напівтемрява: Збірка віршів з 1965 по 2016 роки”.
“Нон-фікшн”
Премії удостоєний Джеймс Форман-молодший за книгу “Закриваємо своїх: Злочин і покарання у чорній Америці”. Питання масового ув’язнення американських громадян, диспропорційно стосується афроамериканців – в дослідженні професора Єльського університету Джеймса Формана-молодшого. Автор досліджує тему з кінця 60-х до наших днів. Написання книги зайняло чотири роки.
Музика
Нагороду отримав репер Кендрік Ламар за альбом Damn. Відзначається, що в своєму альбомі Ламар показав труднощі життя сучасного афроамериканця.

 
Журналістика
“Служіння суспільству”
Премію в цій категорії отримали видання The New York Times (журналісти Джоді Кантор і Меган Туей) і The New Yorker (Ронан Ферроу) за матеріали, присвячені розслідуванням сексуальних домагань з боку продюсера Харві Вайнштейна.
“Висвітлення сенсаційної новини”
Нагороду отримали журналісти каліфорнійського видання The Press-Democrat, які висвітлювали лісові пожежі в режимі реального часу.
“Журналістське розслідування”
Лауратом премії стала редакція The Washington Post, яка провела розслідування про сексуальні домаганнях до дівчаткок-підлітків. Відзначається, що результати розслідування вплинули на хід виборів у Сенат у штаті Алабама і коштували кандидатові від республіканської партії Рою Муру перемоги.
“Пояснювальна журналістика”
USA Today і The Arizona Republic створили проект, який за допомогою текстів, відео і віртуальної реальності пояснював наслідки впровадження проекту Дональда Трампа з будівництва стіни між США і Мексикою.
“Висвітлення місцевих новин”
Премію отримали журналісти видання The Cincinnati Enquirer, які висвітлювали героїнову епідемію в штаті Огайо. Тоді за сім днів від героїну загинуло 18 осіб було зафіксовано в 10 разів більше випадків передозування.
“Висвітлення теми державного значення”
The Washington Post і The New York Times за їхню роботу з розслідування можливого втручання Росії у президентські вибори 2016 і потенційних зв’язків між Москвою і членами команди президента Дональда Трампа.
“Міжнародний репортаж”
Премію отримали Клер Болдуін, Ендрю Р. С. Маршалл і Мануель Мотаго з Reuters за репортаж про масові вбивства на Філіппінах, які стали наслідком кампанії, проведеної проти наркотичної індустрії президентом країни Родріго Дутерте.
“Нарис”
Нагороду отримала Рейчел Каадзі Ганза з журналу GQ за нарис “Найбільший американський терорист” про неонациста Діланаа Руфе, що вбив у 2015 році дев’ятьох парафіян методистської церкви в Чарльстоні.
“Коментар”
Премії удостоївся Джон Арчибальд за серію колонок про проблеми штату Алабама, які отримали загальнонаціональне значення. Зокрема, він писав про звинувачення на адресу кандидата в сенатори Роя Мура і питання пам’ятників Конфедерації в регіоні.
“Художня критика”
Критик Джеррі Зольц отримав нагороду за “дотепні і сміливі погляди на американське візуальне мистецтво”.
“Редакційний коментар”
Журналістка Енді Домінік отримала нагороду за розслідування наслідків приватизації одного з елементів американської медичної системи, опубліковане в The Des Moines Register.
“Редакційна карикатура”
Джейк Голперн і Майкл Слоун з видання The New York Times отримали нагороду за серію графічних зображень, які розповідали історію сім’ї біженців, що живе в постійному страху депортації.
“Висвітлення сенсаційної новини у фотографії”
Раян Келлі The Daily Progress зняв момент, на якому автомобіль врізається у натовп протестувальників під час заворушень у Шарлоттсвилі.
“Художня фотографія”
Премія присуджена фотографам Reuters за репортажі про кризу біженців рохінджа.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал