В ЮНЕСКО закликають підтримати українські музеї під час пандемії

Експерти ЮНЕСКО закликають підтримати музеї, оскільки їх доходи під час пандемії коронавірусу скоротилися вдвічі.

Як передає ukrinform.ua, про це повідомляє Новини ООН.

У 2020 році музеї в середньому не працювали 155 днів, а на початку цього року деякі з них змушені були знову закрити свої двері.

У результаті відвідуваність в середньому знизилася на 70%, а доходи музеїв скоротилися на 50%.

Експерти ЮНЕСКО уточнюють, що минулого року на тлі пандемії музеї були повністю закриті в 29 країнах, зокрема Німеччині, Литві, Туреччині й Узбекистані. Ще в 43 трьох країнах, зокрема Вірменії, Азербайджані, Грузії, Молдові, Росії, Китаї, Україні і Великій Британії, більшу частину року музеї працювали обмежену кількість днів або годин. І лише в 14 країнах, наприклад у Камеруні і Танзанії, музеї не закривалися і не змінювали графік роботи.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Більше того, в Азербайджані і в Україні кількість відвідувачів музеїв зменшилася на понад 90%.

Відзначається, що у зв’язку з пандемією і спричиненою нею економічною кризою приблизно в половині країн на 40% скоротилося державне фінансування музеїв.

Експерти занепокоєні таким станом справ, адже музеям зараз дуже важко продовжувати роботу зі збереження своїх колекцій, забезпечення їх безпеки і розвитку відносин з громадськістю.

«У розпалі кризи ми не повинні забувати про те, як важливо забезпечити загальний доступ до культури і зберегти нашу спільну спадщину в усьому її розмаїтті. Держави повинні надавати підтримку музеям у цей скрутний період, здійснюючи сміливу культурну політику», – сказала глава ЮНЕСКО Одре Азуле.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.