В історію української літератури Борис Олійник увійшов поезією найвищої проби

Три роки тому, 30 квітня 2017 року, помер один із найвидатніших поетів сучасності Борис Олійник.

За життя Борис Олійник здобувся усіх можливих титулів і почестей. Його можна назвати поетом і громадянином, який у надзвичайно складний, драматичний час досягнув вершин визнання і офіціозу, і народу.

Мені пощастило доволі часто спілкуватися з поетом впродовж 2009 – 2013 років. Саме завдяки Борису Іллічу, з його легкої руки, далекого вже 2009 року народилася «Українська літературна газета». Він і сприяв виходу часопису в перші роки його існування.

У політичних чи ідеологічних питаннях не в усьому наші думки і позиції сходилися. Окремі міркування Бориса Ілліча, як на мене, були доволі спірними.

У нього була своя любов до рідної землі, до України. Він цю любов беріг і чесно виношував у своєму серці, незважаючи на кон’юнктуру, політичні вітри і пігмеїв, котрі намагалися погрітися в променях його слави.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Проте в історію української літератури Борис Олійник назавжди увійшов не своїми політичними поглядами, лише – поезією найвищої проби. А його «Пісня про матір» — це священна молитва до Матері, сповнена високої туги і неймовірної сили любові і вдячності.

Михайло Сидоржевський

https://www.youtube.com/watch?v=ImuUTHHm-lI

 

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» на 2020 рік в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/