В Естонії назвали безперспективним вивчення російської мови

Естонський журналіст Прійт Хибемягі назвав безперспективним вивчення російської мови в країні, оскільки Росія – «недружня» для Естонії держава.  Про це пише rusjev.net з посиланням на видання Postimees.

Журналіст нагадав, що в Естонії лише одна державна мова – естонська.  Тому, вважає він, у естонських дітей «немає причин» вивчати російську мову.  На його думку, російськомовні жителі Естонії повинні зрозуміти, «що тут потрібно говорити естонською».  «Росія для Естонії досить недружня країна, якихось особливих справ з нею не ведеться, ця країна постійно загрожує Естонії і погано відноситься до Естонії.  Немає ніяких перспектив для вивчення російської мови », – заявив Хибемягі.

Він зазначив, що після закінчення школи естонські діти не можуть розмовляти російською мовою і читати твори Гоголя і Тургенєва в оригіналі, оскільки є їх переклади на естонську мову.  «Необхідно вчити німецьку, англійську, французьку, іспанську мови», – резюмував Хибемягі.

У 2019 президент Естонії Керсті Кальюлайд підтримала ліквідацію двомовної системи освіти в країні, пояснюючи свою позицію тим, що викладання російської мови в школах країни «становить загрозу для естонської мови і культури».  На її думку, всі політичні сили країни єдині в своїй позиції щодо майбутнього системи освіти в Естонії, і відмова від російськомовних шкіл дозволить перестати ділити населення країни «на дві громади».

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.