В бюджеті попередньо вдалося захистити зарплати для театрів та 500 мільйонів на кіно – Ткаченко

Крім того, для проектів Українського культурного фонду вдалося повернути понад 400 млн грн.

Наразі в проекті змін до бюджету вдалося зберегти значні видатки на культуру, які в попередніх його версіях було скорочено повністю.

Про це повідомляє  unian.ua з посиланням на сторінку на Facebook голови Комітету гуманітарної та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

«Вчора був на зустрічі депутатів у бюджетному комітеті з приводу секвестру бюджету, в тому числі і Мінкульту. Завдяки тому, що разом із представниками креативних та культурних індустрій ми змогли надати цій ситуації публічного розголосу, попередньо вдалося зберегти зарплати для театрів, на кіно відстояти суму в 500 млн та для проектів УКФ вдалося повернути понад 400 млн грн», – зазначив він. Ткаченко нагадав, що в попередніх версіях ці суми було скорочено повністю. Втім, він нагадав, що рішення щодо бюджету сьогодні має ухвалити уряд. Парламентар розповів, що статтю витрат на реконструкцію пам’яток архітектури і культури було прибрано. Натомість, у проекті бюджету заклали нові витрати. «Нехтуючи логікою, у проекті бюджету з’явився пункт у розмірі 100 млн грн на будівництво нового музею, хоча загальний підхід був скоротити всі витрати на капітальне будівництво. Лобістів цієї строки в бюджеті ми знаємо. Вони дуже «патріотичні», коли мова йде про їхнє будівництво», – зазначив Ткаченко. «Переконаний, за неможливості уникнути скорочення бюджету, логіка розподілу коштів має формуватися так, щоб забезпечити потреби вже існуючих проектів, які дозволяють зберегти десятки тисяч робочих місць.Подібна вибірковість становить загрозу для життєдіяльності проектів сфери культури, адже перед тим, як інвестувати у щось потенційне, потрібно забезпечити роботу того, що вже існує», – підсумував він.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що в уряді завершили попередню роботу над змінами до державного бюджету. За словами прем’єр-міністра, витрати Стабілізаційного фонду будуть спрямовані на додаткові виплати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо задіяні в боротьбі з коронавірусною хворобою; на грошову допомогу пенсіонерам; виплати українцям, які через розповсюдження хвороби і протиепідемічні заходи втратили роботу; надання фінансової допомоги вітчизняному бізнесу.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал