В Австралії розвивається нова мова, якою володіють лише 350 людей

В австралійському селі Ладжаману з’явилася нова мова «легка варлпірі», якою розмовляють 350 варлпірійців. Про це повідомляють лінгвісти.

Назва мови — легка варлпірі, або варлпірі рампаку. Її створили шляхом змішування різних елементів англійської австралійської й англійської креольської мов, а також лексики аборигенів.

Вперше про появу нової мови повідомила австралійська мовознавиця та професорка лінгвістики Австралійського національного університету Кармел О’Шеннессі ще у 2005 році й з того часу детально вивчала її.

«Змішану мову розвивають двомовні чи багатомовні люди, які часто і систематично перескакують між мовами й мають певну соціальну причину створити власний спосіб спілкування. Перемикання коду зазвичай не призводить до такого результату, це досить унікальне явище», — зазначила Кармел О’Шеннессі.

О’Шеннессі вважає, що легка варлпірі зародилася ще в 1970 — 1980-х роках, коли варлпірійці час від часу почали використовувати англійські або креольські слова у спілкуванні. Це явище називають перескакуванням між мовами (перемиканням коду), коли носії декількох мов під час розмови переходять від однієї мови на іншу і назад. Діти варлпірійців сприймали змішування слів з різних мов як єдину мову.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Мова продовжувала розвиватися природним шляхом і навіть стала рідною для деяких людей у ​​Ладжаману. Традиційна мова варлпірі перебуває під загрозою зникнення, адже нею розмовляють лише 4 000 людей. Але легка варлпірі ще більш унікальна, адже нею спілкуються приблизно 350 людей, більшість з яких молодші за 40 років.

chytomo.com