В Афганістані масово закривають книгарні, видавництва і бібліотеки

Впродовж двох місяців у Афганістані припинили роботу 95% книгарень, бібліотек і видавництв. Про це повідомляє chytomo.com з посиланням на TOLOnews, 8am.af.

До масового закриття призвели економічні та політичні умови правління країною терористичного руху «Талібан». Значна частина покупців книжок не мають коштів на їх придбання. Крім того, у країні обмежили доступ до здобуття освіти, що негативно вплинуло на придбання книжок, відвідування бібліотек.

«Робота продавців книг та видавців майже повністю заблокована. Люди не мають харчів, одягу, їм не до книжок і читання», − констатував президент Асоціації афганських видавців Саєд Ахмад Саїд.

Зі закладів вищої освіти працюють лише приватні, за умови навчання студентів та студенток окремо. У школах навчають дітей лише перших-п’ятих класів.

Афганські медіа повідомляють, що у столиці країни Кабулі, книгарні шляхами аукціонів проводять розпродажі, допродують книжки за вдвічі нижчою ціною. Більшість закрились, не маючи можливості сплатити оренду приміщень. Статистику припинення діяльності видавництв і книгарень ведуть незалежні професійні об’єднання.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Напередодні захоплення влади терористичним рухом «Талібан», у всій країні налічувалося близько 180 видавництв і 525 книгарень, з них 90 видавців і близько 280 у Кабулі.

Зазначимо, владу в Афганістані таліби захопили у серпні, внаслідок чого у країні почались масові репресії. Афганці та більшість іноземців масово покинули країну.

 

  

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.