Уряд схвалив призначення стипендій Левка Лук’яненка двом кримським політв’язням

Кабінет Міністрів схвалив призначення стипендій імені Левка Лук’яненка двом кримським політв’язням Серверу Мустафаєву і Сейрану Салієву.

Проєкт Указу «Про призначення державних стипендій імені Левка Лук’яненка» з рекомендацією надати стипендії Серверу Мустафаєву та Сейрану Салієву поданий на підпис Президенту. Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду, повідомляє ukrinform.ua.

«Призначити державні стипендії імені Левка Лук’яненка на період незаконного затримання, утримання та протягом одного року після звільнення: Мустафаєву Серверу Рустемовичу та Салієву Сейрану Алімовичу», – йдеться у проєкті указу.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що згідно з цим указом державні стипендії імені Левка Лук’яненка призначаються громадянам України, незаконно затриманим, утримуваним Російською Федерацією, окупаційною адміністрацією Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та міста Севастополі та/або на території Російської Федерації у зв’язку з громадською або політичною діяльністю зазначених осіб, пов’язаною з послідовною публічною позицією, спрямованою на відстоювання суверенітету та відновлення територіальної цілісності України, а також звільненим із числа таких осіб.

Призначення стипендій є підтвердженням заслуг громадянина України за його послідовну позицію в питанні відновлення територіальної цілісності, відстоювання суверенітету нашої держави, а також формою винагороди держави за самовідданість, проявлену громадянином.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Реалізація цього документа не потребує додаткового фінансування з державного чи місцевих бюджетів, повідомили розробники проєкту указу.

Як повідомлялось раніше, 16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд РФ оголосив вироки від 13 до 19 років в’язниці фігурантам другої бахчисарайської групи у “справі Хізб ут-Тахрір”.

Зокрема, Сейрану Салієву присудили 16 років колонії суворого режиму, Серверу Мустафаєву – 14.

Крім того, Марлену Асанову присудили 19 років колонії суворого режиму, Мемету Белялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17 років, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13. Ернес Аметов був визнаний невинним і звільнений в залі суду.

Міністерство закордонних справ України висловило “рішучий протест” у зв’язку із неправомірним рішенням російського суду, закликало російську владу скасувати вироки, а міжнародне співтовариство – відреагувати на незаконні дії РФ.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.