Уряд Франції шукає 4,5 млн євро, щоб придбати скандальний рукопис Маркіза де Сада

Французький уряд шукає фінансову допомогу, щоб придбати для Національної бібліотеки Франції рукопис Маркіза де Сада «120 днів Содому, або Школа розпусти» вартістю 4,5 млн євро. Як пише chytomo.com, про це повідомляє The Guardian.

Роман був написаний у 1785 році на 12-метровому сувої шириною 11 см. Письменник заховав рукопис у стіні своєї камери в Бастилії, де він відбував покарання після низки сексуальних скандалів.

За десять днів до штурму Бастилії в 1789 році де Сада перевели в психіатричну лікарню, заборонивши йому забрати з собою рукопис «120 днів Содому». Більше письменник його ніколи не бачив. Однак текст вдялося врятувати. Понад 100 років рукопис зберігався в руках родини провансальських аристократів. Потім його було продано німецькому колекціонеру, який у 1904 році дозволив сексологу Івану Блоху вперше опублікувати скандальний роман.

У 1929 році рукопис «120 днів Содому» придбали нащадки Маркіза де Сада, згодом артефакт викупив відомий колекціонер еротики Жерар Нордманн. У 2014 році його придбав приватний фонд і виставив у Парижі, а вже у 2017 році міністр культури Франції класифікував рукопис як національне надбання та заблокував його експорт.

Зараз уряд Франції шукає корпоративну допомогу для придбання рукопису, який оцінюється в 4,55 млн євро. Компаніям, які допоможуть державі придбати сувій, пропонуються податкові пільги.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Зауважимо, у романі «120 днів Содому» йдеться про чотирьох розпусників, які в пошуках екстремального сексуального задоволення чинять низку розбещених тортур над викраденими підлітками обох статей.

Як відомо, Маркіз де Сад (повне ім’я — Донасьєн Альфонс Франсуа де Сад) — французький письменник, філософ і учасник Французької Революції. У своїх творах відстоював ідеї абсолютної свободи, без обмежень моралі, релігії чи закону. Найголовнішим принципом життя вважав можливість досягнення найвищої особистої насолоди. За свої погляди та твори провів у в’язниці та психіатричних лікарнях близько 32 років свого життя.

У 2016 році у видавництві Komubook вийшла книжка де Сада «Філософія в будуарі», переклад якої здійснив Андрій Рєпа.

Як повідомлялося, у Франції до 150-річчя культового письменника Марселя Пруста вийдуть друком раніше неопубліковані рукописи автора під назвою «Сімдесят п’ять сторінок».

Раніше у французькому коледжі випадково знайшли авторський рукопис вірша Віктора Гюго.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.