Унікальний примірник «Бісів» Достоєвського 1935 року був проданий на аукціоні

 
Унікальне видання “Бісів” Достоєвського продали на аукціоні. Мова йде про вцілілий примірник романа з тиражу, який був майже повністю знищений в 1935 році. Стартова ціна лота склала 2,5 мільйона рублів. Очікувалося, що за книгу віддадуть як мінімум в два рази більше, пише Artnews.
Торги тривали до півночі. Найбажаніший лот за номером 324 зібрав аудиторію з більш ніж ста покупців, ще півсотні стежило за ходом торгів в Інтернеті, оскільки на аукціоні продавався чи не єдиний примірник “Бісів” Достоєвського 1935 року.
Це — найдорожча книга, видана в Радянському Союзі.До недавніх пір вважалося, що весь тираж роману “за наклеп соціалізму” знищили в 1935 році відразу після видання.
“Сам Йосип Віссаріонович був проти цієї книги, — розповідає Сергій Бурмістров, генеральний директор аукціонного будинку. — За легендою, один примірник потрапив до Максима Горького, тому що він збирав книги, і ще один потрапив в Ленінську бібліотеку”.
Про подальшу долю знову придбаних “Бісів” відомо рівно стільки, скільки про особу покупця. Книгу придбали через Інтернет. Часта практика: не кожен готовий сурмити про те, що може собі дозволити томик Достоєвського, вартістю рівний однокімнатній квартирі в Підмосков’ї.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал