Українців підтримують у США, Англії, Німеччині, Італії, Іспанії, Чехії, Аргентині, Азербайджані, Нігерії…

У ці важкі дні для нашого народу відомі письменники, журналісти та перекладачі Сергій і Тетяна Дзюби отримують тисячі листів з усього світу і розповідають своїм закордонним друзям правду про ситуацію в Україні. І всі вони беззастережно, щиро підтримують нашу державу, яка героїчно бореться за свою незалежність з окупантами.

Тетяна і Сергій з першого дня війни й донині знаходяться в Чернігові. Тут вони пережили ворожу блокаду рідного міста, де щомиті могли загинути під шаленими обстрілами (їхній будинок виявився недалеко від передової, де тривали дуже запеклі бої). Практично увесь цей час подружжя перебувало без світла, води, каналізації, тепла та зв’язку. «Втім, ще ніхто й ніколи не зміг підкорити українців», – наголошує Сергій Дзюба.

Свої співчуття та підтримку українському народу висловила відома міжнародна діячка, президент Міжнародної літературно-мистецької Академії Аргентини Dr. Ana Maria Manuel Rosa. Також вона нагородила престижною міжнародною літературною премією Аргентини «Голос поезії» знамените творче подружжя з Чернігова. Пані президент відзначила, що українці Тетяна та Сергій Дзюби достойно представляють у світі свою волелюбну та мужню державу. Й саме їхня книжка віршів «Голоси двох поетів», котра блискуче, успішно та резонансно вийшла в Іспанії і Болівії, іспанською й українською мовами, – це приклад високодуховної та вишуканої літератури, яка чарівно популяризує загальнолюдські цінності: здоров’я, любов, добро, щастя, мир.

Підтримує нашу Україну і Antonio Imeneo, видатний громадський діяч з Італії, президент почесної міжнародної нагороди «Книга для Миру», якою відзначають на п’яти континентах у 61 державі світу відомих письменників, митців, перекладачів, журналістів, науковців, державних, громадських діячів.  Віднині переможцями та послами цієї престижної нагороди стали й українці Сергій та Тетяна Дзюби. Відзначено й здобутки Міжнародної літературно-мистецької Академії України під керівництвом Сергія Дзюби, яка об’єднує відомих творчих людей із 70 держав.

Народні поети України, відомі письменники, журналісти, перекладачі і Посли миру Тетяна та Сергій Дзюби отримали дуже престижну нагороду і в Чехії – Почесну міжнародну відзнаку «Людина року», якою нагороджуються визначні діячі з усього світу. Таке рішення за підсумками 2021 року ухвалила  Міжнародна комісія з прав людини. Позитивне враження справила велика та подвижницька діяльність творчого подружжя українців із Чернігова, котрі стали популярними у багатьох державах.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Взагалі, в Чехії вийшла книжка віршів Тетяни та Сергія Дзюби «Дощ із твоїми очима», яку переклали чеською мовою відомий поет Мілан Грабал та доктор мистецтвознавства Петр Каліна. Книга отримала значний резонанс, і невдовзі за нею було поставлено дві вистави в Брно, у Театрі музики та поезії «Агадір» – «Закохайся в мене у суботу!» (за творами Сергія) та «Крила Сімаргла» (за творами Тетяни).

Засновник театру «Агадір», драматург, режисер – Мілена Фуціманова, директор театру, композитор – Ондржей Фуціман, який створив оригінальну музику до обох вистав. Цей міжнародний проект фінансувало Міністерство культури Чехії. Подружжя побувало на обох прем’єрах, презентувалася і їхня чеська книжка.

Академічний центр науки та освіти імені Йоганна Вольфґанґа фон Ґете (Німеччина, Італія, США та Англія) ухвалив рішення про нагородження Міжнародною літературною премією імені Леонардо да Вінчі за 2022 рік.

Леонардо да Вінчі (1452-1519) – знаменитий італійський художник, скульптор, архітектор, вчений, винахідник, письменник та музикант, один із найвидатніших людей світу. Отже, лауреатами стали відомі письменники, перекладачі, міжнародні діячі Тетяна та Сергій Дзюби (Україна). Нагорода дуже почесна – за великий творчий внесок у літературу та культуру. Про це наразі повідомив директор Академічного центру науки та освіти, професор, доктор філології Карл Готтфрід.

Наше творче подружжя з Чернігова знають і шанують в Італії, де вони одержали вже вісім почесних нагород. А Сергій Дзюба і сеньйора Людмила Шутько з Італії переклали та дуже ошатно видали українською й італійською мовами дев’ять книжок для дітей. Це – прекрасні казки народів світу, де на кожній сторінці – чудові, яскраві кольорові ілюстрації художниці Людмили Скоробагатько. Зокрема, так вони переклали чарівну книгу казок славетного Леонардо да Вінчі «Справедливість».

А ще Тетяна та Сергій Дзюби потрапили до «Золотої книги світових рекордів» в Індії. «Найбільш натхненною жінкою Землі» названа українка Тетяна Дзюба, якій її чоловік – Сергій Дзюба присвятив усі свої 110 книжок, понад 130 пісень та близько 40 радіоп’єс і серіалів. Також пані Тетяна стала в цій державі «Жінкою року» та лауреатом премії «Global Women», а добродій Сергій названий «Чоловіком року» і лауреатом премії «Global Man».

«Ми зовсім не прагнули цього, і нам просто повідомили про результат. Так, є наразі світовий рекорд, зафіксований офіційно. Хоча я вважаю, що це – цілком нормально, коли чоловік присвячує коханій жінці свої книжки, пісні та всі інші твори. А як же інакше? Так і має бути, якщо це – справді, велика любов!» – прокоментував новину Сергій Дзюба.

Нагородили творче подружжя українців і в Іспанії: Тетяна теж стала «Жінкою року», а Сергій – «Чоловіком року» (його відзначили за всі книжки, присвячені дружині). А в Азербайджані С. і Т. Дзюби отримали міжнародну премію «Золоте перо». Приємні новини надішли нині і з Південної Америки й Африки, де Тетяна та Сергій Дзюби відзначені почесними нагородами «За видатну творчу діяльність» (Марокко, Коста-Ріка) і «Письменники року» (Марокко, Еквадор).

Взагалі ж, Сергій Дзюба став представником Міжнародної Палати письменників і митців Іспанії (авторитетної всесвітньої творчої організації) в Україні. Тетяна та Сергій Дзюби отримали там і сертифікати, як автори дійсно унікальної світової антології «Золота книга миру», яку невдовзі буде перекладено сорока мовами. Це – проникливі та глибокі антивоєнні вірші про довгоочікуваний мир на Землі. Поезії українців переклала знана письменниця та міжнародна громадська діячка з Нігерії, Принцеса Ловелін Ейо, з котрою співробітничає Міжнародна літературно-мистецька Академія України.

Т. і С. Дзюби одержали і почесні нагороди в Нігерії. Рада директорів міжнародної організації «United Nobles Rescue Services (UNRS) відзначила подружжя чернігівців Шляхетною премією ООН «Un Rescue Noble Award» – за визначний внесок у галузі прав людини та соціальної роботи. Це – визнання та щира вдячність за їхню велику міжнародну діяльність у багатьох державах світу. А рада директорів міжнародної організації «Dynamic Peace Rescue Mission International» (DPRMI) вручила українцям Почесну відзнаку «За яскраву творчість, важливі міжнародні проекти та волонтерську діяльність».

Як відомо, твори Сергія і Тетяни перекладені 90 мовами та надруковані в провідних газетах і журналах 70 країн. За кордоном вийшло понад 50 їхніх книжок.

А в нашій державі «Хітами року» стали популярні пісні заслуженого артиста України Ярослава Музики (музика) й народного поета Сергія Дзюби (слова): «В нашім домі» та «Місяць і дівчина» (їх співає заслужений артист України Віктор Гембара), а також – пісня «З Днем народження!» (її виконує Ростислав Музика). Композитор та відомі українські співаки – зі Львова.

Ярослав Савчин

Титульне фото: Сергій Дзюба