Українці діаспори висловлюють протест керівництву України з приводу урізання коштів на освіту і культуру

Найстаріше англомовне друковане видання української діаспори у північній Америці The Ukrainian Weekly містить відкритого листа керівництву України від Американської асоціації українських студій з висловленням протесту проти урізання коштів для освітніх та культурних установ. Про це повідомляє radiosvoboda.org.

Представники асоціації зазначили, що чудово усвідомлюють серйозність ситуації, у якій опинилась Україна за умов поширення коронавірусу, і пов’язаного з цим різкого занепаду економіки. У той сам час американські дослідники України звертаються до української влади з проханням переглянути запропоновані урізання бюджету, які цілком диспропорційно зачіпають культурні і освітні установи, що спричиниться до колапсу їхньої діяльності в Україні та закордоном з руйнівними наслідками для здатності України захистити себе від глобальної загрози.

Автори листа наголошують, що культура, освіта, мистецтво і наука постають ключовими чинниками у глобальному визнанні суверенітету держави. Як зазначається у відкритому листі, історія неодноразово це доводила, що без культури і освіти країна перетворюється на територію, яка сама по собі запрошує колонізаторів, сплачуючи за це людським життям.

The Ukrainian Weekly пише, що зі створенням цілої низки українських освітніх та культурних установ під патронатом уряду України, вперше за майже 30 років незалежності українська держава розпочала активно популяризувати українську культуру, історію, мову та освіту в самій Україні та за її межами.

За словами підписантів відкритого листа, всі ці установи працювали над поданням образу України у світі як країни, яка заслуговує на повагу і захоплення за своє культурне багатство і освітні традиції. Вперше за час незалежності Україна активно інвестувала у створення помітного культурного і освітнього бастіону проти загроз самому її існуванню.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Тепер всі ці проекти та зусилля із вибудовування міжнародних зв’язків постають перед загрозою повного і цілковитого знищення. Представники Американської асоціації українських студій закликають керівництво України зважити на серйозні наслідки припинення роботи у цьому напрямку для позиції України на світовій арені і для захисту України у середовищі освічених та впливових кіл у столицях країн світу.

Підписанти відкритого листа закликають до скасування рішення про диспропорційні урізання бюджетів українських культурних інституцій, а також до спільного вироблення можливого зменшення фінансування у розумних межах разом з керівниками всіх цих установ з метою збереження якомога більшої кількості важливих проектів.