Український телесеріал «Кріпосна» демонструють на російському каналі

На російському каналі “Россия-1” з січня показують серіал українського виробництва “Кріпосна”, повідомля  gazeta.ua Продавці серіалу виправдовуються, мовляв, це культурна дипломатія. Раніше його купили Польща, Литва та шість країн Балкан. Але вони на Україну не нападали й не винні у загибелі понад десяти тисяч українців.

“Кріпосна” — елемент відновлення спів­праці з Росією у культурі та шоу-бізнесі. Від самого початку серіал готували на продаж у РФ. Він мав питомо російську назву. Слово “крепостная” навіть російсько-­українські словники радянського часу перекладають як “кріпачка”.

До цього випадку створені в Україні серіали продавали в Росію вже два роки. Але це не афішували. Залучали до зйомок російських акторів або режисера, котрим дозволений в’їзд в Україну. Наявність бодай одного росіянина дозволяла продати продукт “за поребрик”, аби окупити виробництво. Його тихенько сплавляли на другорядні російські канали.

“Кріпосну” показують на “России-1”, який навіть у РФ вважають пропагандистським. Це вже співпраця не через чорний хід, а широко відчинені парадні двері. Є підозра — плідне кіносеріальне співробітництво стане частиною української державної політики.

Автор: Андрій КОКОТЮХА, письменник.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал