Український ПЕН вважає неприпустимим блокування державного фінансування кримськотатарського телеканалу ATR

 

Український ПЕН виступив із заявою на підтримку телеканалу ATR. Заява оприлюднена на  pen.org.ua, а також на сторінці ПЕН у Facebook.

На початку 2020 року стало відомо, що перший кримськотатарський телеканал ATR опинився під загрозою закриття через припинення державного фінансування. У цьогорічний бюджет було закладено 50 млн грн, але їх надходження заблокувало казначейство.

Востаннє держава перерахувала на рахунок телеканалу 15 млн грн підтримки 28 грудня 2019 року. Але провести жодні операції ATR не зміг, оскільки наприкінці року не працювали банки. Тож, відповідно до закону, телеканал був змушений повернути гроші державі.

Нагадаємо, що 2015 року в окупованому Криму, зокрема, було припинено мовлення кримськотатарських телеканалів ATR і Lâle, радіостанцій Meydan і «Лідер», що входять до складу медіахолдингу ATR. Після цього медіахолдинг відновив мовлення з Києва.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Сьогодні телеканал ATR є одним із небагатьох голосів нескореного Криму, а також важливим комунікаційним майданчиком між неокупованою частиною України та півостровом. Окрім того, кримськотатарське мовлення, що здійснюється телеканалом, є інструментом збереження мови корінного народу України, яка, за даними ЮНЕСКО, перебуває під загрозою зникнення.

Позбавлення каналу ATR державної підтримки з моральної точки зору неприпустимий крок. Водночас це ще й груба політична помилка. Для кримських татар і наших закордонних партнерів така ситуація стане сигналом, що питання деокупації Криму більше не є у фокусі уваги України. Відсутність державної підтримки буде видимою ознакою капітуляції у війні, яку Росія веде проти України.

Тому Український ПЕН вважає неприпустимим блокування державного фінансування кримськотатарського телеканалу та закликає органи влади якомога швидше відновити підтримку ATR.

 

PEN Ukraine