Український ілюстратор відмовився отримувати престижну премію імені Ремарка разом з російською письменницею

Український ілюстратор Сергій Майдуков відмовився отримувати престижну нагороду імені Ремарка разом з російською письменницею. Як сприйняли його позицію на Заході – DW зібрала думки та реакції.

Починаючи з 1991 року, щодва роки німецьке місто Оснабрюк присуджує Премію миру імені письменника Еріха Марії Ремарка (Erich-Maria-Remarque). Відомий літератор і автор антивоєнного роману “На Західному фронті без змін” народився у цьому місті, розташованому недалеко, у якихось 45 кілометрах, від вестфальського Мюнстера, який також міцно асоціюється зі справою миру. Адже саме у цих двох містах у XVII столітті був укладений Вестфальський мир, що припинив Тридцятирічну війну в Європі.

У минулому лауреатом цієї премії ставав, зокрема, український письменник Юрій Андрухович. Цьогоріч премію миру імені Еріха Марії Ремарка отримає російська письменниця Людмила Уліцька, яка з березня 2022 року живе в еміграції у Берліні. Спеціальну ж нагороду присудили українському художнику та ілюстратору Сергію Майдукову.

В оргкомітеті хотіли, “щоб цьогорічна премія миру була зрозуміла як знак надії: логіка війни не повинна мати останнє слово”, – пояснила голова журі премії і очільниця університету Оснабрюка Сюзанне Менцель-Рідль (Susanne Menzel-Riedl).

Втім, Майдуков відмовився її отримувати разом з Уліцькою. “Поки що в моєму житті достатньо російської присутності”, – пояснив він своє рішення.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

З початком війни Росії проти України ілюстрації уродженця Донецька Майдукова, які передають атмосферу воєнного життя українських міст, друкували провідні видання по всьому світу, зокрема німецький журнал Zeit Magazin, а також The New Yorker, The Guardian, The Wall Street Journal тощо. Як волонтер він побував в Ірпені, Бучі та інших деокупованих містах і бачив зблизька усі жахи наслідків російського вторгнення.

В інтерв’ю DW Сергій Майдуков зазначив, що досі емоційно складно переносить інформаційну хвилю, що здійснялася навколо премії. “Хочеться, аби це зникло і мені було спокійно”, – сказав він, гостро розкритикувавши водночас саму затію організаторів зводити українських та російських митців під одним дахом.

dw.com