Український фільм про Донбас отримав нагороду Венеційського кінофестивалю

Українська драма “Погані дороги” режисерки Наталії Ворожбит здобула приз “найбільш інноваційного фільму конкурсу” на Міжнародному тижні кінокритиків — паралельній програмі 77-го Венеційського кінофестивалю, повідомляє Gazeta.ua.

Стрічка “Погані дороги” змальовує п’ять історій про Донбас на лінії розмежування. Директор школи п’яним перетинає блокпост, конфліктує з військовими. Лікарка везе додому тіло коханого його дружині. Подружжя вимагає гроші в жінки, яка збила автомобілем їхню курку. Дві дівчини чекають на своїх хлопців — солдатів ЗСУ — на автобусній зупинці напівзруйнованої міської площі. Сепаратист бере в полон журналістку і ґвалтує її, за сюжетом.

“Погані дороги” — перша режисерська робота Наталії Ворожбит. Вона — драматургиня і сценаристка, співзасновниця “Театру переселенця” та фестивалю “Тиждень актуальної п’єси”. Серед попередніх проєктів — серіал “Спіймати Кайдаша”, близько 20 п’єс, які ставили в Україні, Росії, Великій Британії, Польщі, США, Латвії.

В основі сюжету стрічки — реальні історії військових і цивільних. Авторка зібрала їх 2015-го в зоні АТО під час роботи над фільмом “Кіборги” про оборону Донецького аеропорту. 2017-го на їх основі написала п’єсу “Погані дороги” для лондонського театру “Роял Корт”.

— Новели поєднано поганими дорогами в буквальному і переносному сенсі, — каже Ворожбит. — Ідеться про стосунки, травмовані війною. Про те, як в екстремальних ситуаціях людина проявляє найкращі та найгірші якості.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Стрічка показує переважно біль і зовсім мало надії у зруйнованому війною регіоні, — пише американський журналіст Девід Кац. — Ця важка робота розглядає різні долі на окупованому Донбасі й майже не знаходить розради. Зображує бідність, садизм, проблеми з продовольством, бандитизм і корупцію.

Кіно має дивну структуру з окремих самодостатніх історій. З’являються на екрані одна за одною без кінцівок та заголовків. Камера фокусується на виконавцях і просто спостерігає. Актори забезпечують відчуття реальності. Їхні ролі безіменні, але ми все одно можемо роздивитися глибину персонажів.

“Погані дороги” — сильний дебют, стартовий майданчик, який допоможе новому українському таланту здобути ширшу увагу. Як і Сергій Лозниця в “Донбасі”, Ворожбит бере на себе відповідальність продемонструвати світу наслідки російської агресії проти України”.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.