Українські виборці вважають, що чиновникам інтелект не потрібен. Головне – щоб не крав

Переважна більшість українців хоче бачити у кандидаті на посаду міського чи селищного голови людину чесну, з досвідом управлінської роботи і наявної програми дій. Як повідомляє iviche.com, такі результати соціологічного опитування оприлюднив Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва.

За результатами опитування, найважливішою рисою кандидатів у міські чи селищні голови громадяни вважають доброчесність – для 55,5% респондентів важлива прозорість доходів та статків, відсутність у біографії темних плям, непричетність до порушень і корупції. Майже половина виборців вважає також важливими якостями для кандидатів наявність успішного досвіду управління громадою (48%) та чітку програму дій (47%). Для 43% респондентів важливі відкритість і постійна комунікація кандидатів із громадянами.

Водночас для понад третини громадян має значення, щоб кандидати постійно проживали в громадах, де обираються (39%), і мали команду однодумців та професіоналів, яка працюватиме у разі обрання (39%). Понад чверть респондентів зважатиме на те, чи має кандидат досвід управління (29%) та профільну (юридичну, управлінську) освіту (28%), а 19% виборців підтримуватимуть кандидатів, які поділятимуть їхні політичні погляди.

Разом із тим, 14,4% опитаних вважають наявність високого інтелекту головною умовою для кандидата на посаду міського чи селищного голови.

Загальноукраїнське дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно  з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 до 19 серпня 2020 р. в усіх регіонах України за винятком Криму і частини окупованих територій у Донецькій та Луганській областях. Опитано 2 022 респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю за місцем проживання респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.