Українські науковці показали перевидання львівського «Апостола» XVI століття

Представники Національного музею історії України показали, як виглядає третє віленське перевидання львівського «Апостола», здійснене друкарнею Мамоничів після 1595 року, пише Успіх In UA.

Про це йдеться на офіційній сторінці музею у Facebook.

Наприкінці екземпляр так само містить післямову Івана Федоровича із викладом історії появи першої української книги та зображенням видавничого знака друкаря. У вересні 1623 року означений «Апостол» подарував до якоїсь «Преображенської церкви Роман, син Петра», про що свідчить вкладний запис.

Від початку книгодрукування 1574 року і до кінця 18 століття на українських землях у різний час діяло майже 60 друкарень: у Бердичеві, Дермані, Житомирі, Жовкві, Києві, Кам’янці, Катеринославі, Кременці, Кременчуці, Луцьку, Львові, Махнівці, Миколаєві, Новгород-Сіверську, Острозі, Почаєві, Стрятині, Уневі, Харкові, Чернігові тощо. В них використовували не лише кириличні шрифти, в цих друкарнях також побачили світ книги латинською, польською, грецькою, німецькою, молдавською, вірмено-половецькою, російською, гебрайською мовами та на ідиш.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал