Українські митці відкривають серця дітям з порушеннями зору

Незабаром за підтримки “Українського культурного фонду” та видавництва “Ранок” стартуватиме проєкт “Слухати серцем”, покликаний допомогти дітям із порушеннями зору у спілкуванні з українськими дитячими письменниками та їхніми творами.

Проєкт триватиме три місяці та передбачає створення 11 аудіокнижок, що сприятимуть соціалізації дітей, за творами сучасних літераторів. Усі твори звучатимуть сучасною українською літературною мовою. Паперові версії цих книжок вийдуть друком у видавництві “Ранок”.

Зазначені книжки призначатимуться дітям дошкільного, молодшого та середнього шкільного віку. До озвучування аудіокнижок будуть залучені кваліфіковані фахівці: відомі актори, радіоведучі та телеведучі, музиканти. Аудіокниги розмістять у вільному доступі: на сайті видавництва “Ранок” та в онлайновій бібліотеці для людей із вадами зору “Лихтар”.

Крім того, для вихованців 12 шкіл-інтернатів для сліпих та слабозорих дітей з різних міст України будуть сформовані аудіобібліотеки “Голоси книжок”, які складатимуться з аудіокнижок, створених в межах проєкту. Аудіобібліотеки, записані на електронні носії (CDrom), разом зі зчитувальними пристроями, придбаними коштом бюджету проєкту, будуть відправлені за адресами шкіл-інтернатів, залучених у проєкті.

“Створення бібліотеки аудіокнижок для дітей дошкільного, молодшого та середнього шкільного віку – вихованців шкіл-інтернатів для сліпих і слабозорих дітей в Україні сприятиме гармонічному розвитку цих дітей – цільової аудиторії проєкту, успішному навчанню і соціалізації, знайомству з популярними новинками української літератури. Ми сподіваємося, що можливість прослуховувати якісні аудіокнижки полегшить життя як дітям із тотальною втратою зору, так і частково незрячим, а також залучить широке коло дітей до читання (прослуховування) українських авторів”, – кажуть творці ініціативи.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Крім того, кожна дитина, яка виховується в спеціалізованих школах-інтернатах, отримає власний диск з аудіокнижками, відповідно до своєї вікової групи разом з вітальними листівками. Загалом подарунки отримають 2 000 дітей.

Розвиток проєкту передбачає декілька етапів: особисті CDrom, що отримають діти у подарунок у період новорічних свят, CDrom зі зчитувальним пристроєм (аудіоплеєр) для бібліотек в інтернаті, поширення аудіокниг на спеціалізованих ресурсах (онлайнові бібліотеки) та розміщення книжок на сайті видавництва у вільному доступі (за посиланням). Крім того, паперові версії, що вийдуть у видавництві Ранок, матимуть QR-код, за яким усі охочі зможуть прослуховувати ці книжки.

“Ми сподіваємось, що проєктом буде закладений фундамент для масштабування зазначеної ініціативи в Україні, з перспективою залучення до заповнення фондів аудіобібліотек “Голоси книжок” спеціалізованих закладів, та розміщення на ресурсі відповідних онлайн бібліотек”, – наголошують керівники проєкту.

Школи-інтернати, що беруть участь у проєкті:

Комунальний заклад “Харківський спеціальний навчально-виховний комплекс імені В.Г. Короленка” Харківської обласної ради;

Львівська середня загальноосвітня спеціалізована школа-інтернат для сліпих дітей №100;

Одеська школа-інтернат №93 для сліпих дітей;

Слов’янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат для сліпих та слабозорих дітей І – ІІІ ступенів № 23;

Комунальний заклад освіти “Навчально-реабілітаційний центр №12 “Дніпропетровської обласної ради”;

Комунальний заклад освіти “Криворізький спеціальний багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр № 1 Дніпропетровської обласної ради”;

Світловодська школа-інтернат №1 для дітей з вадами зору;

Спеціальна загальноосвітня школа-інтернат “Орієнтир” Запорізької обласної ради;

Мукачівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат I-II ступенів Закарпатської обласної ради;

Кам’янець-Подільська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів Хмельницької обласної ради;

Комунальний навчальний заклад “Житомирська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат 1” для дітей з вадами зору;

Самгородоцька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат Козятинського району Вінницької обласної ради.

“Щиро сподіваємось, що на шляху реалізації важливого соціального проєкту ми знайдемо партнерів, готових долучитися до ініціативи, додати частинку своєї позитивної енергії та подарувати діткам щось особливе на чарівні зимові свята!”, – впевнена команда проєкту “Слухати серцем”.

 

Команда проекту “Слухати серцем”:

Мар’яна Гончарова Горянська

Юлія Валова

Анастасія Коноплян

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.