Українські компанії об’єднуються заради промоції україномовного читання

На тлі інформаційної хвилі щодо виключення історії України з переліку обов’язкових предметів НМТ-2023 майже непомітною лишилася новина про довгоочікуване затвердження КМУ 3 березня 2023 року державної «Стратегії розвитку читання на період до 2032 року». З одного боку, нація, що читає завжди переможе націю, яка дивиться телевізор. А з іншого, на жаль, Уряд пропонує розпочати активні дії щодо «посилення ролі читання в українському суспільстві» – лише на другому етапі реалізації стратегії, тобто з 2026 року.

Натомість українська книга вже досягає нових горизонтів на міжнародному ринку. Зовсім нещодавно, 6 березня 2023 року, українське «Видавництво Старого Лева» отримало премію Болонського ярмарку дитячої книжки як найкраще дитяче видавництво 2023 року у Європі. 23-26 лютого багато українських авторів мали нагоду представити власні твори на стенді Українського інституту книги у Вільнюсі. А на початку лютого побачило світ видання «НЕЗЛАМНІ. Книжка про спротив українських жінок», що отримала підтримку дипломатів, перекладена англійською та вже презентує український феномен жіночого лідерства під час війни на європейських та світових літературних та дипломатичних майданчиках.

Український соціально-відповідальний бізнес також бере на себе зобов’язання з розвитку національної ідеї та українських культурних кодів.

Так, наприклад, не очікуючи 2026 року, в якому держава запланувала рекомендувати включити розвиток україномовного читання до соціальної складової ESG-політик українських компаній, лідер ринку системної інтеграції України компанія «ІТ-Інтегратор» за підтримки БФ «Фонд освітніх ініціатив» з лютого 2023 вже успішно розпочав річну програму промоції української сучасної літератури, започаткувавши унікальний відкритий КСВ-проєкт «Love UA: Читай українською».

Микола Кравченко, співзасновник видавництва «НораДрук», офіційний партнер проєкту «Love UA: Читай українською»:

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«У війну книговидавці опинилися практично на межі виживання. Значно зросли ціни на послуги поліграфії, папір, логістику, закрилися або були знищені книгарні та бібліотеки, виїхав за межі країни персонал… Купівельна спроможність читачів, і без того низька через попередні роки ковід-карантину, досягла мінімуму за всі роки незалежності. Державні програми закупівлі книжок для бібліотек та підтримки галузі також заморожені. Але ми, як і велика кількість наших колег, продовжили працювати попри всі складнощі війни. Редагуємо, перекладаємо, працюємо з вітчизняними авторами, ілюстраторами, дизайнерами, верстальниками дистанційно, як і всі – часто під звуки вибухів та повітряних тривог з відключенням електроенергії та інтернету.

Я дуже вдячний всім нашим авторам за глибокі твори та наснагу до творчої праці в цих умовах. А ще на початку цього року був надзвичайно здивований та приємно вражений пропозицією ІТ-компанії стати партнером такого чудового проєкту за живої участі письменників, які видаються в нашому видавництві».

17 лютого в рамках проєкту «Love UA: Читай українською» вже відбулася зустріч читачів ІТ-компаній Києва з першою гостею арт-вітальні «ІТ-Інтегратор» – неймовірною Ірен Роздобудько. 16 березня на спілкування з маленькими та дорослими шанувальниками детективного жанру завітає невгамовний Андрій Кокотюха. А 20 квітня спеціальною гостею проєкту стане відома дитяча письменниця та арт-терапевтка Катерина Єгорушкіна.

Надія Омельченко, віцепрезидентка компанії «ІТ-Інтегратор», співзасновниця БО «БФ «Фонд освітніх ініціатив»

«Вже багато років справою мого життя є освіта. Я викладаю в бізнес-школі, є амбасадоркою проєкту «Дівчата STEM», брала участь в проєкті «Дія. Цифрова освіта» і сама постійно вчуся та підтримую концепцію освіти впродовж життя, яка зараз тільки набирає популярності в усьому світі. Дуже багато для сучасної освіти дітей та молоді ми можемо зробити, і вже понад 10 років робимо, в рамках благодійних проєктів нашого БФ «Фонд освітніх ініціатив».

Цього року, після всіх цих жахливих подій, коли війна була оголошена не тільки нашому фізичному існуванню, але перш за все – нашій національній культури, мові, ідентичності – ми зрозуміли, що більше не можемо стояти осторонь і маємо включитися і в підтримку освітнього та культурного рівня саме дорослих українців.

Почали з себе, зі свого ІТ-сектору. Провели першу пілотну зустріч з чарівною гостею, нашою улюбленою та фантастичною Ірен Роздобудько, книжками якої я сама зачитуюся до ранку. Ви би бачили ці палаючі очі дівчат та хлопців нашої команди, яким пощастило встигнути зареєструватися та відвідати наживо цю зустріч.

Відтоді ми вирішили – жодних обмежень. Ми маємо створити такі зустрічі – для всіх команд ІТ- ринку, це і є наша соціальна відповідальність. Так з’явився наш IT ESG Hub».

З дванадцяти зустрічей, що заплановані у 2023-2024 році в рамках проєкту «Love UA: Читай українською», вісім вже мають підтвердження зіркових гостей – українських письменників, видавців, поетів, митців, акторів.

Допомагають з організацією практично всі видавництва та культурні установи країни, до яких звертаються за підтримкою організатори проєкту. Великий внесок в організацію роблять, зокрема, видавництва «Артек» та «Мистецтво». Запланована також презентація проєкту на «Книжковому Арсеналі» 2023 року, у випадку його проведення, а також серія спільних пресконференцій та публікацій з гостями та компаніями партнерами відкритого КСВ-проєкту в провідних національних медіа, що разом з організаторами підтримують «культурний фронт» України.

Олена Маслій-Шишова, директорка департаменту по роботі з персоналом «ІТ-Інтегратор»:

«Соціальна відповідальність компаній – це не про подарунки на День Святого Миколая чи гарні корпоративні програми навчання, і навіть не потужна благодійна та волонтерська допомога нашим військовим, яку ми постійно надаємо і не афішуємо, оскільки це має робити кожен, хто сьогодні має змогу працювати в Україні, яку захищають наші незламні військові.

Наша компанія давно шукала проєкт, який зможе перевернути та зрушити з мертвої точки саме розуміння феномену української культури, сили та волі. На національному рівні, але так близько та зрозуміло, щоб до цього міг долучитися кожен з наших колег.

З березня цього року таким проєктом став IT ESG Hub і ми щасливі оголосити – так, наша компанія стає першим технологічним партнером хабу та запрошує всіх колег відвідати нашу березневу живу зустріч «Love UA: Читай українською» з Андрієм Кокотюхою, а також сформувати власну річну КСВ-програму з урахуванням всіх активностей IT ESG Hub.

Така колаборація сьогодні, на нашу думку, не тільки ефективна для підтримки наших ESG-політик, але й дійсно важлива для розвитку української національної ідеї. Чекаємо інші відповідальні ІТ-компанії України партнерами відкритих КСВ-проєктів хабу».

Для кожної зустрічі з письменниками організатор закуповує значну кількість книжок автора. Таким чином кожен з гостей зустрічі, онлайн чи офлайн, має шанс отримати видання улюбленого письменника з його автографом, а також зробити фото на згадку та отримати відповідь на питання про улюблених персонажів чи інші творчі секрети. Значна кількість книжок проєкту буде передана маленьким та дорослим читачам, які вимушено залишили власну домівку через війну, в рамках ініціативи «Добраніч» від БФ «Фонд освітніх ініціатив».

Всі зустрічі відбуваються безкоштовно для гостей в затишній арт-вітальні компанії-організатора у Києві.

Щоб стати гостем проєкту необхідно лише заповнити коротку онлайн-форму https://bit.ly/3LdgPFN

Дякуємо нашому першому технологічному партнеру, одному з найбільших українських проєктних дистриб’юторів ІТ-обладнання, ПЗ та інших високотехнологічних рішень, компанії «Мегатрейд», за підтримку проєкту «Love UA: Читай українською» в рамках співпраці в IT ESG Hub у березні.

Всіх видавців, ЗМІ та соціально-відповідальні компанії, які бажають долучитися до проєктів IT ESG Hub протягом 2023 року, організатор просить звертатися за адресою press@eif.org.ua.

Читаймо українське!

Ксенія Захарченко,
журналіст

БО БФ «Фонд освітніх ініціатив»