Українська журналістка і правозахисниця Мирослава Гонгадзе стала лауреаткою премії Inamori Ethics Prize 2023

Українська журналістка, керівниця «Голосу Америки» в Східній Європі та правозахисниця Мирослава Гонгадзе отримає премію за етику в журналістиці Inamori Ethics Prize 2023.

Про це повідомив Міжнародний центр етики та досконалості Inamori при Західному університеті Кейса, який і присуджує цю нагороду.

«Пані Гонгадзе — надзвичайно чесна журналістка. Її відданість відстоюванню справедливості та забезпеченню громадянських свобод — для людей в Україні та в усьому світі — і її наполегливі зусилля шукати та говорити правду є джерелом натхнення», — сказав президент університету Ерік Калер.

Премією Inamori Ethics Prize з 2008 року відзначають «видатних міжнародних етичних лідерів, чиї дії та вплив значно покращили стан людства».

«Для мене велика честь отримати цю нагороду. Я так багато бачила у своїй журналістській кар’єрі, але мені завжди дуже приємно знати, що моя рідна Україна має доступ до надійних новин та інформації через “Голос Америки”, медіаорганізацію, яка щоденно демонструє важливість вільної преси», — сказала Гонгадзе.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Вручення премії відбудеться 21–22 вересня на офіційній церемонії в Міжнародному центрі Inamori.

  • Перші кроки Мирослави Гонгадзе у журналістиці були наприкінці 1990-х років, коли вона познайомилася з  Георгієм Гонгадзе і почала з ним працювати. У 1995 вони одружилися і переїхали до Києва. На початку 2000 року Георгій Гонгадзе заснував видання «Українська правда», яке, зокрема, публікувало викривальні матеріали щодо тодішнього президента Леоніда Кучми та його оточення. У вересні того ж року Георгій Гонгадзе викрали та вбили, до злочину була причетна адміністрація Кучми. Після вбивства чоловіка Мирослава Гонгадзе з доньками отримала політичний притулок у США. У 2002 році Мирослава Гонгадзе подала позов проти уряду Кучми до Європейського суду з прав людини і виграла справу. У 2004 році вона почала працювати в українській службі «Голосу Америки», а згодом стала керівницею мовлення у Східній Європі. Наразі працює в Україні.
  • Раніше українська гендерна експертка, феміністка, співзасновниця та психологиня правозахисного центру «Жіночі перспективи» Марта Чумало отримала Премію Улофа Пальме, що присуджується за видатні досягнення в правозахисній діяльності.
  • Український «Центр громадянських свобод» отримав Нобелівську премію миру 2022 року, а його очільниця українська правозахисниця Олександра Матвійчук увійшла до переліку 25 найвпливовіших жінок світу за версією Financial Times та разом із ще сімома українками до списку ВВС «100 жінок 2022». Також Олександра Матвійчук стала однією з чотирьох українок, які отримали нагороду The Hillary Rodham Clinton Awards, яку щороку вручає Джорджтаунський інститут жінок, миру та безпеки у номінації «П’ять взірцевих жінок-лідерок».

Фото: Facebook Myroslava Gongadze

divoche.media