Українська «Вікіпедія» оголосила про початок щорічного марафону написання статей

Українська «Вікіпедія» оголосила початок щорічного марафону з написання статей до української версії енциклопедії з нагоди її дня народження. Марафон триватиме 4 дні – з 28 січня до 31 січня 2021 року. Як інформує ms.detector.media, про це повідомили в ГО «Вікімедіа Україна» на пресконференції, повідомляє MediaSapiens. 

Організатори марафону відмічають, що у січні відзначається 20-річчя англійської, 17-річчя української, 13-річчя кримськотатарської Вікіпедії.

«Щодня в українській «Вікіпедії» створюється близько 250 статей. Всього у ній уже понад 1 млн статей. Однак метою такого марафону є збільшення кількості статей», — стверджує вікіпедист та член Правління ГО «Вікімедіа Україна» Антон Обожин.

Він зазначає, що у створенні статей для «Вікіпедії» може взяти будь-хто.

«У нас немає вимог щодо того, хто може писати статті для «Вікіпедії». Однак є певні вимоги щодо статей. По-перше, вони повинні спиратися на авторитетні джерела – наукові дослідження, публікації у авторитетних ЗМІ, на інші енциклопедії. По-друге, статті мають бути значимими. Наприклад, якщо ви хочете написати про якусь особистість, то вона має бути чимось відома», — відмічає Обожин.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Писати статті можна на будь-яку тему, однак організатори марафону підготували низку статей, які мають обов’язково бути в українській «Вікіпедії». Наприклад, про королівський палац у Мадриді та про інавгурацію Джо Байдена.

«Роботи нам вистачить на багато десятиліть вперед», — наголошують у ГО «Вікімедіа Україна».

Щоб допомогти зі створенням статей, організаційна команда Вікімарафону проведе вебінари і онлайн консультації за участі досвідчених вікіпедистів. Щоденно з 28 по 31 січня о 18:00 можна звернутися із запитаннями щодо створення статті до досвідчених вікіпедистів через Zoom. Посилання на ці відкриті Zoom-консультації можна знайти на сторінці марафону у Вікіпедії — wikimarathon.org.ua. 29 та 30 січня о 12:00 пройдуть навчальні вебінари з написання статей. До них можуть долучитися всі охочі.

Вікімарафон — щорічна масштабна акція з написання статей до української Вікіпедії. Вперше проведений 27 квітня 2014 року і був присвячений пам’яті Героя України Ігоря Костенка, дописувача Вікіпедії, який загинув 20 лютого 2014 року під час розстрілу активістів Євромайдану на вулиці Інститутській у Києві. Ігор Костенко одним з перших висловив і прагнув реалізувати ідею подібної акції. З 2015 року Вікімарафон щорічно проводиться до дня народження української Вікіпедії.

Нагадаємо, громадська організація «Вікімедіа Україна» назвала найпопулярніші статті українськомовного розділу Вікіпедії у 2020 році. Лідерами списку стали статті «Україна» — понад 850 тисяч переглядів — та «Шевченко Тарас Григорович» — понад 680 тисяч переглядів. На п’яте місце вийшла стаття «Коронавірусна хвороба 2019 в Україні» — її переглянули майже 440 тисяч разів за рік.

Фото: OpIndia

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.