Україна в ОБСЄ назвала росію нацистською державою

Місія України в ОБСЄ звернула увагу іноземних делегацій на публікацію у російському державному “інформагентстві” “РИА Новости” статті про необхідність знищення українців, що є черговим “проявом росії як нацистської держави”.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив очільник української місії в ОБСЄ Євгеній Цимбалюк під час спецзасідання Постійної ради ОБСЄ, присвяченого звірствам російських загарбників на Київщині.

“Того ж дня, коли було оприлюднено фотографії злочинів з Бучі, російське державне інформаційне агентство “РИА Новости” опублікувало статтю “Що росії робити з Україною”. З огляду на рівень цензури в росії, зелене світло цій статті не могло бути дано помилково. Це є проявом і виправданням політики росії щодо українців. А також це – прояв росії як нацистської держави, що є загрозою європейській та світовій безпеці”, – заявив Цимбалюк.

Український посол звернув увагу іноземних делегацій, що у статті на державному російському ресурсі уточнюються плани путіна щодо України, зокрема, щодо необхідності ліквідації “бандерівської еліти” та спокутування вини українцями за її підтримку. “Це – індульгенція для подальшого винищення українців, чи не так? І вони не хочуть приховувати своїх намірів. Тож не варто плекати ілюзій стосовно їхніх подальших планів щодо українського народу та нашої державності. “Деєвропеїзація” і “деукраінізація”. Вони хочуть стерти навіть назву держави”, – заявив Цимбалюк.

За словами дипломата, цей “маніфест рашизму” послужить одним із доказів у майбутньому трибуналі над воєнними злочинцями та пропагандистами російської федерації. “І не повинно бути жодних вагань щодо наших подальших дій, як зупинити це зло. Тому що безкарність породжує ще більше насильство. А тому притягнення до відповідальності всіх винних має розірвати це порочне коло”, – заявив Цимбалюк.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Під час свого виступу український посол також звернувся до представників делегації рф не поширювати в ОБСЄ усі ті дурниці та вказівки, які вони отримують з москви. За його словами, це їхній вибір і це їхня майбутня відповідальність – “перед майбутніми поколіннями, перед майбутніми трибуналами і перед Богом, якщо вони вірять хоч в щось”.

24 лютого російська федерація розпочала війну проти України. Загарбники обстрілюють і бомбардують мирні міста та селища України, катують і вбивають мирне населення.

У звільненій від російських загарбників Бучі на Київщині виявили братську могилу, де поховані майже 300 людей, по вулицях лежать десятки трупів, деякі із них із зав’язаними руками.