Уйгурський чиновник отримав смертний вирок через заборонені в Китаї підручники

Уйгурського чиновника Саттара Саута у 2021 році засудили до смертної кари через підручники, що розповідали про уйгурську культуру та опозиційні рухи, які придушувала китайська комуністична партія.

Як пише hromadske.ua, про це повідомляє AP.

Саттар Саут очолював Департамент освіти Сіньцзяну. Суд заявив, що чиновник очолив сепаратистську групу з метою створення підручників, наповнених етнічною ненавистю, насильством та релігійним екстремізмом.

Як доказ вини чиновника на державному телебаченні показали малюнки з підручників — нібито за допомогою зображень Саут розпалював ворожнечу між уйгурами та населенням Китаю.

Смертний вирок оголосили у квітні 2021 року. Проте, як пишуть журналісти, чоловіка можуть і не стратити: після двох років ув’язнення смертні вироки часто замінюють довічним — за гарну поведінку.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Президент Сі Цзіньпін в ім’я етнічної єдності просуває асиміляційну політику щодо тибетців, монголів та інших етнічних груп. Науковці та активісти побоюються за зникнення історії культури уйгурів, що передається в історіях героїв і лиходіїв з покоління в покоління.

Через широкомасштабне придушення уйгурів та інших (переважно мусульманських) етнічних груп США та інші країни почали дипломатичний бойкот напередодні Олімпіади в Пекіні.

 

Хто такі уйгури?

Уйгурська меншина мешкає в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі Китаю. Вони становлять 45% населення району, а 40% — етнічні ханьці, себто китайці. Загалом у Китаї мешкають близько 10 мільйонів уйгурів.

Відколи Китай відновив контроль над регіоном у 1949 році, до Сіньцзяну мігрувало багато етнічних ханьців, через що зараз уйгури занепокоєні можливим витісненням власної культури.

Активісти, які борються за права уйгурів, наголошують на тому, що Пекін їх дискримінує. Одним із прикладів є так зване їхнє перевиховання. За свідченнями журналістів та правозахисників, уйгурів ізолюють у «таборах з метою освіти». Декого висилають у рідні міста «під арешт».

Як пише Reuters із посиланням на активістів та експертів ООН, у китайських таборах утримують мільйон уйгурів-мусульман. Китай заперечує це і заявляє, що табори лише забезпечують професійну підготовку людей.

Дослідники розповідають, що активісти перебувають у постійному страху через можливі переслідування. Окрім таких порушень прав, проти уйгурів застосовують і побутову дискримінацію: їм можуть відмовити в оренді номера в готелі абощо.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.