У Житомирі в форматі онлайн вшанували пам’ять поета, композитора, барда Володимира Шинкарука

6 грудня, у шосту річницю з дня смерті поета, композитора, барда, професора Володимира Шинкарука, в Житомирі провели міжнародну онлайн-зустріч “Ми повертаємось, якщо ми любим”, на якій вшанували пам’ять митця. Про це повідомляє suspilne.media.

 Зустріч ініціювала громадська організація “Пісенний спас” спільно з кафедрою мистецької освіти Житомирського державного університету імені Івана Франка. Серед учасників – друзі, колеги, колишні студенти різних років навчання та шанувальники творчості Володимира Шинкарука не лише з України, а й з Польщі, Білорусі та Казахстану.

“Попри складну ситуацію в світі, попри карантинні обмеження, нам хотілося зустрітися всім разом, аби згадати тата і його творчість, – розповіла Суспільному в ефірі “Українського радіо “Житомирська хвиля” донька Володимира Шинкарука співачка Ірина Шинкарук. – Бо тато завжди казав: “Людина живе доти, доки її пам’ятають”. Своїх друзів, які зарано пішли з життя, він теж намагався згадувати якомога частіше і популяризувати їх творчість. Ще ми запросили на зустріч студентів, щоб молодь, яка читає його вірші, виконує його пісні, дізналася трохи більше про Володимира Шинкарука, як про людину. Людину, яка горіла і запалювала інших бажанням творити і жагою до життя”.

Під час кількагодинного стріму друзі та колеги Володимира Шинкарука ділилися спогадами про нього та розповідали історії з його життя, а студенти та шанувальники читали поетичні й прозові твори з доробку Володимира Федоровича.

“Володя – це людина, яка повсякчас випромінювала позитив, – каже директор Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва Петро Качанов. – Скільки його пам’ятаю, в нього завжди був гарний настрій і усмішка на обличчі – навіть, коли він захворів. Щоправда, вірші тоді він вже писав сумні. Він встиг зробити за життя багато хороших справ, і я дякую його родині, яка вже 6 років поспіль пробуджує пам’ять про Володю. Він вартий цього, адже дуже мало в світі ще знайдеться таких хороших і щирих людей, як він”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Постать та творчість Володимира Шинкарука вивчають нині і в Польщі. Про це під час онлайн-зустрічі розповів декан факультету мистецької освіти Університету Казимира Великого Бернард Мендлік, який назвав Володимира Шинкарука великим артистом і дійсно талановитою людиною.

Справжнім талантом називає Володимира Шинкарука і народна артистка України Наталія Сумська:

“Безмежно обдарована талантом особистість. І він не міг просто піти, не лишивши свій талант у спадок власній дитині. Він дуже любив своїх дітей, свою родину. Я пам’ятаю, як ми їхали на якийсь концерт і він фактично сповідувався мені в любові до своїх близьких. І я дуже рада, що Житомирщина збагатилася фестивалем “Пісенний спас”, який щороку відбувається завдяки його дочці Ірині”.

До онлайн-зустрічі долучилися також колишні студенти Володимира Шинкарука з Казахстану.

“Шкода, що наш вчитель, хороша і світла людина, так рано пішов з життя, ­­­– говорить колишня студентка Володимира Шинкарука Адіна Мухамбетова. – Ми часто згадуємо його, співаємо його пісні і хочемо, як тільки з’явиться можливість, навідатися до Житомира і рідного університету”.

Нагадаємо, український поет, прозаїк, композитор, бард-виконавець, Почесний громадянин Житомира, професор Житомирського держуніверситету імені Івана Франка Володимир Шинкарук народився 19 серпня 1954 року в селі Вчорайше Ружинського району. Був заслуженим працівником культури України та нагороджений орденом “За заслуги” ІІІ ступеня. У 2009 році в митця діагностували онкологічне захворювання, з яким він боровся 5 років. Помер Володимир Шинкарук 6 грудня 2014 року.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.