У Запорізькій області окупанти складають списки журналістів, які «підлягають викраденню» – RSF

На захопленій частині Запорізької області російські окупанти складають «списки провідних місцевих діячів, які підлягають викраденню», та шукають журналістів, щоб змусити їх співпрацювати. Про це повідомляє правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF).

Зокрема, правозахисники нагадують про електронні листи з російськими погрозами, які отримують запорізькі та інші українські ЗМІ. Крім того, новинні сайти піддаються DDOS-атакам.

Як пише RSF, у Мелітополі, Бердянську, Енергодарі та Токмаку російські військові допитують та обшукують журналістів, вилучають техніку та беруть у заручники. За даними правозахисників, окупанти можуть викрадати журналістів, які відмовляються співпрацювати.

«Коли 8 березня в Бердянську одночасно взяли в заручники велику кількість журналістів, Сергій Старушко, журналіст медіа-групи “ПРО-100”, бачив, як солдати допитували колег, щоб дізнатися імена інших журналістів і занести їх у список. Після цього військові можуть отримати адреси будинків із баз даних місцевих органів влади на територіях, які вони контролюють», – зазначають у RSF.

Про використання таких методів для розшуку журналістів та інших діячів повідомили кілька іноземних репортерів та голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Редакторка новинного сайту «РІА Мелітополь» Світлана Залізецька виїхала з Мелітополь під іншим іменем, і невдовзі після цього її будинок обшукали двоє російських солдатів і російський цивільний. Вони взяли 75-річного батька журналістки в заручники і сказали, що його звільнять, лише якщо вона прийде до них. Через два дні вони погодилися звільнити його в обмін на те, що вона передала контроль над веб-сайтом третій стороні. Але Залізецьку продовжують переслідувати через електронну пошту та соцмережі.

Редактор газети «Наше місто Токмак» Віталій Голод 20 березня виїхав до Києва, а через два дні після цього росіяни обшукали його будинок, вилучивши документи та інші речі.

Кореспондент «Індустріального Запоріжжя» Катерина Данилина-Левочко також встигла виїхати з Мелітополя до того, як 21 березня російські окупанти прийшли до будинку її батьків, щоб її арештувати.

Нагадаємо, за даними ІМІ станом на 24 квітня, Росія скоїла 243 злочини проти журналістів та медіа в Україні.

detector.media